Åreforkalkning er ikke noe nytt

137 mumier ble testet for åreforkalkning. Foto: NTB scanpix
137 mumier ble testet for åreforkalkning. Foto: NTB scanpix

Forskere har funnet åreforkalkninger hos mer enn 4000 år gamle mumier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant 137 mumier hadde en av tre tegn på åreforkalkning (aterosklerose), viser en ny studie opprinnelig publisert i The Lancet.

De fleste assosierer åreforkalkninger, som kan føre til infarkt, med moderne livsstilsplager som overvekt, alkohol og røyking.

Bildet viser at mumien som var rundt 45 år ved sin død hadde åreforkalkninger i hjernen. Foto: NTB scanpixBildet viser at mumien som var rundt 45 år ved sin død hadde åreforkalkninger i hjernen. Foto: NTB scanpix

Tidligere studier har også avdekket åreforkalkning hos mumier, men da ble det spekulert i at mumiene var fra overklassen og hadde levd et mer overdådig liv enn normalbefolkningen, ifølge BBC.

Les også: Mumier hadde også livsstilssykdommer

Denne gangen undersøkte forskerne et mer representativt utvalg mumier fra Egypt, Peru, Sør-Amerika og Alaska.

Forskerne fant ut at åreforkalkning hadde sammenheng med høy alder, noe som bidrar til en teori om at dette er knyttet til alderdom og ikke nødvendigvis kosthold.

Les også: Mumiene «overlevde» opprøret

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus