Meny

Forsvarssjefen går av

General Harald Sunde går av som Forsvarssjef. - Det skjer etter eget ønske, sier en i Forsvarsdepartementet. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Harald Sunde går av. - Det er etter hans eget ønske, sier departementsråd Erik Lund-Isaksen.

TV2 kunne i dag fortelle nyheten at Forsvarsdepartementet (FD) nå søker etter en erstatter for forsvarssjef Harald Sunde.

- Han går av med pensjon etter hvert, og ønsker å gå litt før tiden. Dette skjer etter hans eget ønske, sier departementsråd Erik Lund-Isaksen i FD, til ABC Nyheter.

Han avviser bestemt at Sunde skal ha blitt bedt om å fratre.

- Det er helt galt. Dette har vi diskutert med Forsvarssjefen og så funnet frem til en prosess. Han tok det selv opp med oss i god tid før jul, og minnet da om at han også har en aldersgrense, sier Lund-Isaksen.

Hvis general Sunde hadde ønsket det kunne han ha vært i stillingen ett års tid til.

Les også: Forsvarssjefen vil nedlegge marinejegerne

Offentlig utlysning

Dette er første gang stillingen som Forsvarssjef lyses ut offentlig.

- Det er veldig spennende med en slik offentlig kunngjøring. Nå bør de med ambisjoner og en god militær bakgrunn, vurdere en søknad. Vi ønsker oss en militær sjef.

Men søknadsfristen er svært kort. En eventuell søknad må være inne allerede 2. april, mens planlagt tiltredelse er på senhøsten.

Les også: Forsvarssjefens husleie for luksusbolig redusert til kr 998,-

Blant Sundes mulige arvtakere nevnes både dagens leder av Forsvarets operative hovedkvarter, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen, og Forsvarets veteraninspektør Robert Mood.

I den siste tiden har general Sunde fått til dels sterk kritikk for sine planer for omlegging av norske spesialstyrker.

I tilknytning til den prosessen har det også blitt stilt spørsmålstegn ved om Sunde har sensurert sine underordnede, noe blant andre Ombudsmannen for Forsvaret, Kjell Arne Bratli, har tatt opp med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Populært