Nord-Korea-ekspert:

– Fortsatt en stund til tredje verdenskrig

Nordkoreanske soldater trener på ukjent sted i dette bildet offentliggjort av Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA 11. mars. Foto: Reuters.
Nordkoreanske soldater trener på ukjent sted i dette bildet offentliggjort av Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA 11. mars. Foto: Reuters.

Sør-Korea og USA startet felles militærøvelser mandag tross Nord-Koreas dommedagstrusler. – Støyende retorikk, sier Nord-Korea-ekspert til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Starten på den to uker lange øvelsen «Key Resolve» kommer etter en uke med økt spenning på den koreanske halvøya. Nord-Korea har truet med atomkrig etter FN-sanksjonene som fulgte landets tredje atomprøvesprengning forrige måned.

Regimet i Pyongyang har fordømt de felles militærøvelsene som en provokativ øvelse på invasjon. Landet har også annonsert at det fra og med mandag går bort fra våpenhvilen fra 1953 og andre ikke-aggresjonspakter med Sør-Korea.

Sør-Koreas departement for gjenforening bekrefter at Nord later til å ha gjennomført en annen trussel om å kutte nødlinjen mellom Pyongyang og Seoul.

– Nord svarte ikke på vårt anrop i morges, sier en talskvinne for departementet.

– Man har kuttet nødlinjen tidligere, og man har tatt avstand fra våpenhvilen tidligere. Det som er nytt i denne situasjonen er trusselen om atomangrep, sier den britiske Nord-Korea-eksperten Aidan Foster-Carter til ABC Nyheter.

– Det er et svært militant språk, og dessverre kan nok dette speile landets nye leder, Kim Jong-un. Det virker for meg som en ung og ikke veldig intelligent mann som lager støy, sier Foster-Carter.

Nødlinjen ble opprettet i 1971 og Nord har brutt den ved fem tidligere anledninger, sist i 2010.

Les også: – Soldater i Nord-Korea forberedt på total krig

Fremdeles i krig

Rodong Sinmun, avisen til kommunistpartiet i Nord, bekreftet i mandagens utgave «fullstendig slutt» på våpenhvilen etter Koreakrigen.

En opphevelse av våpenhvilen bereder i teorien grunnen for en gjenopptakelse av kamphandlinger, siden de to landene aldri inngikk en formell fredsavtale og teknisk sett fremdeles er i krig.

Eksperter bemerker at Nord-Korea har erklært våpenhvilen død eller avfeldig nærmere et dusin ganger de siste 20 årene. Sist gang var i 2009, da Nord spesifikt sa at landet ikke lenger kunne garantere for sikkerheten til amerikanske eller sørkoreanske marinefartøy nær den omstridte grensen til havs.

Det Sør-Koreanske skipet skal ha blitt angrepet med en torpedo fra Nord-Korea. Foto: Choi Jae-ku (Yonhap/AP Photo)Det Sør-Koreanske skipet skal ha blitt angrepet med en torpedo fra Nord-Korea. Foto: Choi Jae-ku (Yonhap/AP Photo)

Senkingen av det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan og granatangrepet mot en sørkoreansk øy nær grensen fulgte i 2010.

– Krigsskipet ble senket og øyene beskutt i en situasjon som lignet den vi ser nå, og dette var høyst reelle hendelser man bør legge seg på sinne, sier Foster-Carter.

Les også: Nord-Korea truer med atomangrep

Eksplosiv situasjon

Sabelrasling er ikke noe nytt i regionen, men det finnes bekymring for at den nåværende situasjonen er så eksplosiv at et feilgrep kan føre til alvorlig konfrontasjon og konflikt.

Etter så mange advarsler vil Nord-Korea føle det maktpåliggende å gjennomføre en provokativ handling av noe slag, sier enkelte observatører.

Dette kan eksempelvis være tester av kortdistanseraketter eller å krysse grensen til havs.

«Key Resolve» er en årlig øvelse som for en stor del blir gjennomført ved datasimulering, men likevel involverer mobiliseringen av mer enn 10.000 sørkoreanske og 3.500 amerikanske soldater. Omkring 28.500 amerikanske soldater er stasjonert i Sør-Korea.

Det sørkoreanske forsvarsdepartementet sier det er ventet at Nord-Korea vil gjennomføre sin egen store militærøvelse øst i landet denne uken, med hæren, marinen og luftforsvaret.

Nord-Koreas utenriksdepartement har allerede advart om at en ny Koreakrig er «uunngåelig», og har truet med «forkjøpsangrep med atomvåpen» mot USA og Sør-Korea.

Les også: Nord-Korea truer med «endelig ødeleggelse» av Sør

– Lite hjelpsomt

Det er ikke antatt at Nord-Korea har kapasitet til å nå det amerikanske fastlandet med atomvåpen.

– Jeg har fulgt Nord-Korea i over 40 år, og det har vært mye støyende retorikk gjennom årenes løp. Det vil nok fortsatt være en stund til tredje verdenskrig, sier Foster-Carter.

I det store og det hele passerer disse episodene uten at det skjer noe ni av ti ganger, men vi må absolutt være forsiktige og årvåkne, mener eksperten.

– Tilspissingen i retorikken er svært lite hjelpsomt. Det er en uansvarlig måte for en regjering å opptre på i det 21. århundret.

Sør-Korea, som vanligvis lar være å svare på Pyongyangs kraftretorikk, har lovet å besvare enhver provokasjon med et presisjonsangrep mot lederskapet i Nord.

De nye spenningene er en tidlig utfordring for Sør-Koreas nye president Park Geun-Hye, som ble tatt i ed for to uker siden og fremdeles mangler en bekreftet forsvarsminister, nasjonal sikkerhetsrådgiver og etterretningssjef.

Les også: – Klarer ikke å fjerne Nord-Koreas atomvåpen

Øvrige kilder: AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden