Enstemmig Høyre-komité vil beholde lønn for syke:

Strid om sykelønn i Høyre

Sliter i Høyre med å få kuttet sykelønn: Oslo-politikeren Kristin Vinje får ikke med seg Bent Høie (bak) som mandag la fram utkast til nytt Høyre-program. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Sliter i Høyre med å få kuttet sykelønn: Oslo-politikeren Kristin Vinje får ikke med seg Bent Høie (bak) som mandag la fram utkast til nytt Høyre-program. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Oslo Høyre ønsker å programfeste at syke skal få betalt mindre enn folk i arbeid. I dag gikk en enstemmig programkomité inn for det motsatte foran landsmøtet i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programkomitéen i Høyre la mandag fram sitt endelige utkast til nytt valgprogram for Høyre. Der fikk ikke Høyres største lokallag, Oslo, gjennom en av sine flaggsaker - kutt i sykelønna.

– Vi har enstemmig sagt at vi ikke vil redusere ytelsen sykelønte får. Det skal ikke være forskjell i inntekten fra det de ellers ville tjent, sier programkomitéens leder, Bent Høie, til ABC Nyheter.

– Men vi har sagt at vi ønsker å redusere sykelønnskostnadene ved normert sykelønnsperiode, legger han til.

Det siste innebærer at det offentlige skal sette opp en liste over hvor lang tid legen din skal få sykemelde deg ut fra en normert liste over ulike helseplager.

Les også: - Høyre har stjålet Frps helseprogram

Tap eller gevinst for de rødgrønne

Men hva som blir endelig vedtatt om sykelønn på Høyres landsmøte i mai, er fortsatt uavklart.

Oslo Høyre har sendt inn hele 352 endringsforslag til landsmøtet. Ett av dem fastslår at sykelønnsordningen må være slik at det alltid skal lønne seg arbeide. Og at sykelønnsordningen må tilpasses dette.i programmet.

- Vil Oslo Høyre holde på dette forslaget og prøve å få det gjennom på landsmøtet, leder av Oslo Høyres programkomité, Kristin Vinje?

- Vi skal nå vurdere hva vi har fått inn i programmet og hva vi ønsker å diskutere videre på landsmøtet. Det er ikke sikkert vi kommer til å ta forslaget vårt om sykelønn videre, sier Vinje, som også er nestleder i Oslo Høyre og står på en sikker 4. plass på stortingslista.

Dersom Høyre garanterer å ikke røre sykelønna, vil de rødgrønne partiene få ett angrepspunkt mindre i valgkampen vi nå går inn i.

Friere fram for privat helse

Programkomitéen går inn for å innføre fritt valg for helsebehandling på det offentliges regning, slik at de som trenger behandling kan få det i privat helsevesen. Fastlegen eller spesialisthelsetjenesten blir døråpner for å kunne komme seg ut av helsekøen på denne måten.

- Alle de 260.000 som står i behandlingskø har fått rett til undersøkelse eller behandling. Vårt svar er at når en har fått den godkjenningen, så er det ingen grunn til å vente, sa Høie da han sammen med Linda Hofstad Helleland presenterte det endelige utkastet til nytt Høyre-program.

- Blir det fritt fram for alle borgere til å kjøpe seg helsetjenester betalt av det offentlige når de måtte ønske det?

- Nei. Det gjelder dem som har fått rett til utredning eller behandling – enten av fastlegen eller av spesialisthelsetjenesten - innen de satsene staten har bestemt. De satsene er lavere enn de offfentlige sykehusene kan ta, fordi de skal ta seg av alle slags helseproblemer, sier Bent Høie til ABC Nyheter

- Så da kan fastlegen bestemme hvor mye av helsebudsjettet som kan gå til private foretak?

- Det er det samme som i dag. Men i dag kan han ikke bestemme når behandlingen skal skje, svarer Høie.

Les også: Dette er Arbeiderpartiets ti grep for bedre sykehus

- Ønsker ikke å straffeforfølge

Programkomitéen er splittet i spørsmålet om eggdonasjon. Den går inn for å forby surrogati Norge.

- Hva syns Høyre da om at det fortsatt blir opp til alle og enhver å omgå forbudet ved å skaffe surrogatmødre i andre land?

- Vi ønsker ikke å straffeforfølge mennesker som får barn. Det vil alltid være et tilbud ute i verden, sier Bent Høie.

Les hele utkastet til nytt Høyre-program her