– Stor fare for at Alvdal-moren begår nye overgrep mot barn

VURDERING: De to sakkyndige i overgrepssaken i Alvdal; Terje Tørrissen (t.h.) og psykiater Helge Haugerud. (Foto: NTB scanpix)
VURDERING: De to sakkyndige i overgrepssaken i Alvdal; Terje Tørrissen (t.h.) og psykiater Helge Haugerud. (Foto: NTB scanpix)

Psykiaterne er styrket i sin overbevisning om at det er betydelig fare for at Alvdal-kvinnen kommer til å begå nye overgrep mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

48-åringen står nå tiltalt for å ha misbrukt sin eldste datter. Tidligere er hun dømt for overgrep mot sine to yngste barn.

Pedofili-diagnosen er styrket og bedre underbygd etter de siste undersøkelsene, mener psykiaterne Terje Tørrissen og Helge Haugerud. De gir kvinnen de samme diagnosene og karakteristikkene som de ga henne i forbindelse med Alvdal-saken: Kvinnen er pedofil, har en dyssosial personlighetsforstyrrelse og tydelige psykopatiske trekk.

– Det er grunnlag for å plassere observanden i høy risikogruppe for seksualisert vold, konkluderte psykiater og overlege Helge Haugerud mandag, etter å ha redegjort i retten for de sakkyndiges undersøkelser.

I klartekst betyr det at det er stor fare for at kvinnen som er tiltalt for seksuelle overgrep mot sin egen datter vil begå nye overgrep mot barn hvis hun ikke får omfattende behandling for pedofili og personlighetsforstyrrelse.

De sakkyndige peker spesielt på hennes manglende evne og vilje til å erkjenne overgrepene hun ble dømt for i Alvdal-saken, at hun bagatelliserer hendelsene, overfører ansvar og skyld på andre og at hun mangler evne til empati.

Les også: Nye påstander om overgrep overrasket retten

Første med forvaring

Kvinnen er dømt til 15 års fengsel i Alvdal-saken. I denne omgangen risikerer hun å bli dømt til forvaringsstraff i 17 år, med en minstetid på ti år hvis aktoratet får medhold. Hun blir i så fall den første kvinnen i Norge som blir dømt til forvaringsstraff for seksuelle overgrep.

Haugerud viste til at kvinnen bare har erkjent to av overgrepene hun er dømt for i Alvdal-saken, at hun fortsatt benekter seksuell dragning mot barn og at hun forklarer det som skjedde i Alvdal med rus og påvirkning fra andre personer. Konfrontert med at hennes eldste datter – fornærmede i rettssaken som pågår nå – har symptomer på omsorgssvikt og seksuelt misbruk, svarte moren at det ikke beviser at det er hun som har skylden.

– Hun mener skadene har oppstått etter at hun og familien flyttet fra jenta, da datteren var i tolvårsalderen. Dette er en svært spesiell måte å forholde seg til problemstillingene på, og vitner ikke bare om selvopptatthet, men også om å være svært lite opptatt av andres lidelse, sa Haugerud.

Les også: Mener stedatteren er ute etter penger

Oppdatert Alvdal-diagnose

Erklæringen de sakkyndige redegjorde for i Nedre Romerike tingrett mandag er en oppdatert versjon av den de avga da kvinnen var tiltalt i Alvdal-saken. Senere opplysninger underbygger diagnosene og konklusjonene, mener de sakkyndige.

– Vi hadde under observasjonen denne gangen betydelig mer saksopplysninger og kilder som utfyller bildet og gir et solid grunnlag for diagnosen, konkluderte Haugerud.

Kvinnens forsvarer, advokat Steffen Brandstad, vil trolig prosedere på at hun ikke kan sies å utgjøre noen trussel mot samfunnet når hun har vært 15 år bak murene, og hun kan derfor ikke dømmes til forvaring. Han mener det er gjentakelsesfaren som er avgjørende, og at den ikke er til stede for hans klient.

Haugerud påpekte imidlertid under utspørringen at alder ikke synes å ha noen innvirkning på om pedofile begår overgrep eller ikke. Det er ikke slik at faren for seksuelle overgrep avtar med alderen, forklarte han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden