Meny

– Overspising endrer DNAet på få dager

FOR MYE FETT: Genene reagerer hvis man spiser for mye fett, ifølge ny forskning. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny dansk forskning viser at mye feit mat setter spor i DNA-materialet etter bare fem dager.
Epigenetikk

Den typen forskning som Vaag og kollegene driver med, kalles epigenetikk. Forskerne har sett på den delen av DNAet som er fleksibel, som skrus av og på av ytre påvirkninger, ikke den delen som man gir videre til neste generasjon.

Tidligere forskning har vist at trening kan aktivere genene våre, men man vet fortsatt ikke hvorfor arvematerialet reagerer på slike ytre påvirkninger. I en ny dansk studie har forskerne kommet ett skritt nærmere et svar.

Deres forskning viste at hos sunne og friske forsøkspersoner som overspiste i bare noen få dager, så skjedde det endringer på noen bestemte områder av DNAet, melder Forskning.no.

– Genene skrur seg rett og slett av når man har overspist, sier Allan Vaag, som er professor og overlege på endokrinologisk avdeling på Rigshospitalet i Danmark, ifølge nettstedet.

Teorien er derfor at genene endrer seg for å beskytte kroppen mot ytre trusler.

I den nye studien fikk Vaag og kollegene 46 voksne menn til å spise dobbelt så mye fett som normalt i fem dager. Dette skapte tydelige endringer i arvematerialet deres.

Les også: – Spiser større porsjoner etter lite søvn

Lav fødselsvekt, mindre fleksible gener

Halvparten av deltagerne i studien hadde hatt lav fødselsvekt, mens den andre halvparten hadde normal vekt da de kom til verden.

Studien viste at mennene som veide lite da de ble født, ikke hadde samme endringer i DNAet etter perioden med overspising. Dette kan være noe av forklaringen på hvorfor barn med lav fødselsvekt har større risiko for å få blant annet type 2-diabetes og hjerteproblemer, mener forskerne.

– Undersøkelsen vår tyder på at genene til disse barna ikke er like fleksible, sier Vaag ifølge Forskning.no.

Les også: - Helseskadelig å stå opp for tidlig

– Genene fungerer ikke som de skal

Før de gjennomførte studien trodde forskerne det ville være skadelig hvis noen gener ble skrudd av fordi man spiser for mye fett, men resultatene tyder på det motsatte – at endringene har en beskyttende effekt.   

Han tror det at genene ikke reagerer i gruppen med lav fødselsvekt, kan skyldes at de ikke fungere som de skal. Dette kan igjen bidra til å forklare hvorfor de er mer utsatt for visse sykdommer.

Vaag og kollegene er nå i gang med en studie der de ser på om de genetiske endringene som oppstår ved overspising, kan bli ført videre til neste generasjon.

Populært