Døde griser nær en av Shanghais hovedvannkilder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 3.000 døde griser er funnet i nærheten av den kinesiske millionbyen Shanghais viktigste vannkilder. Funnet utløser frykt og sinne over mulig forurensing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrekadavrene ble trolig dumpet i elven Huangpu i Zhejiang-provinsen sørøst i Kina. Tallet på grisekadavre ventes å stige, sier miljødirektør Xu Rong i Songjiang-området i Shanghai til avisen Global Times.

– Seks lektere som skulle hente grisekadavere har ennå ikke kommet tilbake. Vi må skynde oss å fjerne alle de døde dyrene, ellers kan vannet bli forurenset, sier Xu til den engelskspråklige avisen.

Etterforskning

Inntil mandag morgen var det ikke registrert noen forurensning av vannet. Saken er under etterforskning, men ingen hos miljømyndighetene i Songjiang-distriktet ville kommentere saken overfor nyhetsbyrået Reuters mandag.

Blant kadavrene som er funnet siden sist torsdag. skal det både være store råner og små grisunger. Kinesiske medier viser bilder av arbeidere som med raker med lange skaft fisker dyreskrotter opp av vannet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge jordbruksmyndighetene i Shanghai viser tester at noen av dyrene var smittet av svineviruset PCV. Dette viruset er utbredt hos griser, men skal ikke være farlig for mennesker, skriver nyhetsbyrået AFP.

Forurensning

Kina er sterkt plaget av forurensning av vann som følge av gjødsellekkasjer, kjemiske utslipp og urenset kloakk. Myndighetene i Beijing har planer om å investere nesten 5.300 milliarder yuan – 4.800 milliarder kroner – i utbedring av vannveier og vannforsyning de neste ti årene.

Forurensningen som nå er registrert i Huangpu-elva, berører over en femdel av den ubehandlede vannforsyningen til Shanghai. Shanghai er med sine 23 millioner innbyggere Kinas mest folkerike by.

Myndighetene i Shanghai tok mandag nye prøver av vannkvaliteten i Huangpu hver time, og forsøkte å berolige innbyggerne med at prøvene var «normale». Men sosiale medier i Kina var fulle av kritikk mot det som ble kalt myndighetenes sene reaksjon.