Vold og overgrep preger Irak ti år etter

STORE UTFORDRINGER: Kamper mellom militsene til de stridende folkegruppene i Irak rammer fortsatt sivilbefolkningen hardt, ti år etter den amerikanskledede invasjonen av Irak. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
STORE UTFORDRINGER: Kamper mellom militsene til de stridende folkegruppene i Irak rammer fortsatt sivilbefolkningen hardt, ti år etter den amerikanskledede invasjonen av Irak. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti år etter invasjonen rammes Iraks befolkning nærmest daglig av væpnede angrep. Fanger utsettes for tortur, overgrep og urettferdige rettssaker, ifølge menneskerettsgrupper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Irak de siste ti årene:

* 20. mars 2003 gikk en koalisjon ledet av USA til krig mot Irak. Begrunnelsen for invasjonen var at Saddam Husseins regime hadde masseødeleggelsesvåpen, noe som viste seg å være uriktig.

* Invasjonsstyrkene vant den innledende fasen av krigen og inntok Bagdad 9. april, men den væpnede motstanden fortsatte.

* I 2005 ble det holdt valg på nasjonalforsamling i Irak, og i mai 2006 fikk landet en egen regjering.

* Den borgerkrigslignende situasjonen raste som verst i årene 2006-2007. I 2007 mistet hele 17.956 personer livet i vold mellom ulike etniske og religiøse grupper.

* Oppbyggingen av de internasjonale styrkene nådde toppen i 2007 med 170.000 soldater. Den amerikanske tilbaketrekningen begynte for alvor sommeren 2009.

* Natt til 19. august 2010 forlot de siste amerikanske kampstyrkene Irak. USA trakk sine siste soldater ut av landet 18. desember 2011.

* Tapstallene i Irak er svært usikre, men det antas at minst 162.000 mennesker er drept siden invasjonen. Om lag 79 prosent av de drepte var sivile irakere.

* Etter uttrekningen av de amerikanske styrkene, har voldsaksjonene økt igjen, og i 2012 ble 4.471 sivile ble drept i kamphandlinger og terroraksjoner i Irak.

Håpet om at diktatoren Saddam Husseins fall skulle føre til en langt bedre situasjon for menneskerettighetene, er ikke innfridd, slår generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge fast.

– Man skulle forvente at han ble erstattet av myndigheter som respekterte menneskerettighetene. Nå vet vi at det ikke var tilfelle, selv om vi har sett noen forbedringer, sier han.

Amnesty International la mandag fram sin årsrapport om situasjonen for menneskerettighetene i Irak. Den er dyster lesning.

Massive overgrep

For folk flest er det konflikten mellom de ulike folkegruppenes væpnede militser som skaper størst problemer.

– Vanlige irakere lever i en slags kryssild mellom myndighetene, militser knyttet til partier og væpnede grupper som målretter angrepene mot sivile, sier Egenæs til NTB.

Antall angrep har økt markant i Irak etter nyttår, men antall drepte gikk noe ned fra januar til februar, da i alt 220 personer ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall drepte har vært markant høyere dette året enn i de tre siste månedene i fjor, og ofrene er for det meste sivile irakere.

Volden toppet seg i den borgerkrigslignende tilstanden i 2006 og 2007, men er sterkt redusert siden den gang.

Les også: Krigen tok fra ham alt

Tortur og straffrihet

Diplomater anslår at Iraks mange ulike sikkerhetsorganer holder omkring 10.000 terrormistenkte personer innesperret, skriver The Economist. Uforholdsmessig mange av dem skal være sunnimuslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tortur er fortsatt utbredt i Iraks fengsler. Særlig utsatt er fanger som pågripes i henhold til antiterrorlovgivningen, og som blir avhørt mens de sitter i isolat.

– Sikkerhetspersonell som utfører torturen, nyter full straffrihet, skriver Amnesty.

Les også: Minst 33 drept i angrep i Nord-Irak

– USA involvert

Organisasjonen får støtte i sine konklusjoner fra Human Rights Watch.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Menneskerettssituasjonen i Irak er fortsatt elendig, særlig for fanger, journalister, aktivister og kvinner og jenter. Sikkerhetsstyrker fortsetter med vilkårlige pågripelser og tortur av fanger», skriver menneskerettsgruppen i sin Irak-rapport for 2013.

BBC Arabic og avisen The Guardian avslørte nylig at USA samarbeidet med væpnede sjiagrupper i Irak som drev hemmelige fengsler og tortursentre.

I en ny dokumentar hevder både amerikanske og irakiske kilder at amerikanerne samarbeidet med sjiamilitser som torturerte fanger. USA har nå startet gransking av anklagene.

Les også: 21 drept i terrorangrep i Bagdad

Mange henrettelser

Også at minst 447 fanger er blitt henrettet siden dødsstraff ble gjeninnført i 2005, vekker bekymring.

– Det er spesielt grusomt at mange fanger blir dømt til døden etter urettferdige rettssaker, sier Hassiba Hadj Sahraoui, som leder Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-program.

Mange fanger hevder seg dømt til døden på bakgrunn av tilståelser de har avgitt under tortur, forklarer hun.

Iraks justisdepartement har bekreftet minst 129 henrettelser i fjor, men gitt liten informasjon om fangene. Saddam Hussein ble selv henrettet i 2006.