Falklenderne holder folkeavstemning

Folkeavstemningen på Falklandsøyene holdes søndag og mandag, og det er ventet et klart flertall for at øygruppen fortsatt skal tilhøre Storbritannia.  Foto: Reuters / NTB scanpix.
Folkeavstemningen på Falklandsøyene holdes søndag og mandag, og det er ventet et klart flertall for at øygruppen fortsatt skal tilhøre Storbritannia. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Falklenderne gikk søndag til stemmeurnene for å gi omverdenen klar beskjed om at de vil være underlagt Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er liten tvil om hva som blir resultatet av den to dager lange folkeavstemningen, men de lokale myndighetene er spent på oppmøtet.

– Det er oppmøtet som er viktig, sier Barry Elsby, et av de åtte medlemmene av øyenes lovgivende forsamling, til TV-stasjonen Sky News.

Les også: - Storbritannia klar for ny krig mot Argentina over Falklandsøyene

Union Jack, det britiske flagget, var hengt opp mange steder på øyene da avstemningen begynte søndag. Fly og landrovere ble tatt i bruk for å frakte stemmeurner til avsidesliggende områder.

– PR-stunt

De fleste av de 2.500 innbyggerne på Falklandsøyene er etterkommere av britiske nybyggere som kom til øyene etter at Storbritannia okkuperte dem i 1833 og utviste argentinerne som bodde der den gang.

Argentina gjør fortsatt krav på øygruppen, og regjeringen i Buenos Aires har avvist folkeavstemningen som et PR-stunt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den er ikke blitt godkjent og vil heller ikke bli godkjent av FN eller av verdenssamfunnet, sa den argentinske ambassadøren Alicia Castro i London nylig.

Gikk til krig

Selv om falklenderkulturen i dag er umiskjennelig britisk, har øygruppen aldri forsvunnet ut av argentinernes bevissthet. I Argentinas grunnlov heter det at landet aldri vil frafalle sitt krav på øyene, som på spansk går under navnet Las Malvinas.

I 1982 invaderte Argentina Falklandsøyene. Storbritannias statsminister Margaret Thatcher gikk da til krig, og argentinerne ble tvunget på retrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De diplomatiske forbindelsene mellom Argentina og Storbritannia ble normalisert igjen i 1990, og etter dette var situasjonen rolig lenge. Men de siste året har striden om Falklandsøyene blusset opp på nytt.

Oljefunn

Det er olje og gass som har gitt konflikten ny aktualitet. Store funn er gjort i farvannene utenfor Falklandsøyene de siste årene, og ifølge de lokale styresmaktene er målet å komme i gang med utvinningen innen 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et oljeeventyr kan føre til store forandringer på Falklandsøyene, hvor det i dag er fiskeri, sauehold og turisme som er de økonomiske bærebjelkene.

Argentina ser på sin side på oljeutvinning utenfor øygruppen som tyveri.

– De stjeler en del av Argentinas naturressurser, sa utenriksminister Héctor Timerman da han besøkte London i februar.

Les også: Ny strid om Falklandsøyene tilspisser seg