Maduro tatt i ed som fungerende president

Nicolás Maduro tas i ed som Venezuelas fungerende president i en seremoni i nasjonalforsamlingen. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB scanpix.
Nicolás Maduro tas i ed som Venezuelas fungerende president i en seremoni i nasjonalforsamlingen. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hugo Chávez' håndplukkede arvtaker Nicolás Maduro ble fredag tatt i ed som fungerende president i Venezuela.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maduro avla eden i en seremoni i nasjonalforsamlingen som ble boikottet av opposisjonen, som mener innvielsen av Maduro er grunnlovsstridig.

– Jeg sverger med absolutt lojalitet til kommandant Hugo Chávez at vi vil adlyde og forsvare den bolivarianske grunnloven med det frie folks harde hånd, sa Maduro under seremonien som fulgte etter bisettelsen av Chávez.

Straks han var innsatt som president, gjorde han det klart at det skal arrangeres nyvalg på president så snart som mulig. Dette valget holdes trolig 14. april, ifølge lokale kilder.

Boikotter

Opposisjonslederen Henrique Capriles, som trolig blir opposisjonens kandidat ved valget, sa før seremonien at innvielsen av Maduro ville være et bedrag og en krenkelse av grunnloven.

– Nicolás, ingen har valgt deg til president. Folket stemte ikke på deg, sa Capriles fredag mens millioner av venezuelanere fremdeles sto i kø for å ta avskjed med Chávez.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sterke menn sørget over Chávez

Capriles mener at visepresidenten i henhold til grunnloven må gå av for å kunne stille til valg som president.

Maduro ble utpekt av Chávez til visepresident og hans arvtaker i tilfelle han selv ikke skulle komme tilbake etter sykdommen.

Storslått seremoni

Få timer før innsettelsen av Maduro ble Chávez minnet i en storslått seremoni med ledere fra hele Latin-Amerika og resten av verden i spissen.

Les også: Chávez' kiste på parade i Caracas

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant dem som tørket tårene da et orkester spilte en av favorittsangene til Chávez, var Irans president Mahmoud Ahmadinejad og Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

Et gyllent sverd – en replika av våpenet til den søramerikanske frigjøringshelten Simon Bolivar – ble lagt på kisten av visepresident Maduro, mens flere latinamerikanske ledere ble invitert til å stå æresgarde ved kisten, som var drapert i det venezuelanske flagget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har erklært en langvarig sørgeperiode for Chávez. Over to millioner mennesker har så langt passert Chávez' kiste for å ta et siste farvel, og flere vil få sjansen. Kisten skal ligge på lit de parade i en uke til, og liket skal balsameres og slik bevares for ettertiden.

Hat og hyllest

Mens sorgen er stor blant Chávez' tilhengere, er hans motstandere opprørt over «martyrstatusen» han har fått. Han får skylden for å ha sådd splid i befolkningen.

– Vi lærte å hate, fornærme og krenke hverandre. Det splittet familier og startet krangler mellom slektninger som ikke delte Chávez' idealer, sier Rafael, som jobber i et anleggsfirma.

Les også: Eksperter: Mot kritiske uker for Venezuela

Men blant Chávez' mange tilhengere innenlands som utenlands var tonen en ganske annen. Irans president Ahmadinejad sammenlignet sågar Chávez med Jesus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er sikker på at Chávez vil vende tilbake, sammen med Jesus Kristus og den skjulte imamen Mahdi, sa han med henvisning til en av islams store profeter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cubas leder Raúl Castro mener Hugo Chávez forlater verdensscenen som en seierherre.

– Han var uovervinnelig, han var seierrik, og det kan ingen ta fra ham, sa Castro.

Radikale og konservative

Blant andre som var til stede, var Argentinas president Cristina Fernández og Bolivias Evo Morales, begge nære allierte av Chávez, i tillegg til andre allierte som presidentene fra Nicaragua, Ecuador, Brasil, Uruguay.

Dessuten var mer konservative presidenter som Colombia, Chiles, Perus og Mexicos til stede. Og Spanias kronprins Felipe.

Les også: Hugo Chávez - Venezuelas omstridte leder

USA har også sendt en delegasjon, selv om Chávez hadde et anstrengt forhold til Washington. De mest kjente amerikanske fjesene under fredagens seremoni var nok Hollywood-stjernen Sean Penn og borgerrettsveteranen Jesse Jackson.

Norges ambassadør til Caracas, Lars Vaagen, representerte det offisielle Norge i begravelsen, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.