Egyptisk domstol opprettholder dødsdommer

Al-Ahly-supportere utenfor lagets fotballstadion i Port Said protesterer høylytt mot dødsdommene. Foto: Scanpix / Reuters
Al-Ahly-supportere utenfor lagets fotballstadion i Port Said protesterer høylytt mot dødsdommene. Foto: Scanpix / Reuters

En egyptisk ankedomstol har avgjort at dødsdommene mot 21 fotballsupportere som deltok i opptøyer i Port Said i fjor, skal opprettholdes. Avgjørelsen utløste voldsom uro i både Port Said og Kairo lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til å opprettholde dødsdommene, dømte ankedomstolen i Kairo fem andre personer til fengsel på livstid for delaktighet i uroen. Av de øvrige tiltalte i saken ble 28 benådet, mens andre igjen ble dømt til kortere fengselsstraffer.

Egypt hadde stålsatt seg for ny uro etter lørdagens avgjørelse i ankesaken, og det gikk som ventet.

I Port Said samlet rundt 2.000 demonstranter seg ved havna, slik at bilferjetrafikken over Suezkanalen ble blokkert. Samtidig kunne militærpolitiet fortelle at fortøyningene var blitt løsnet på flere båter, tilsynelatende for å forstyrre skipstrafikken. Port Said ligger ved Suezkanalens nordlige utløp.

Samtidig strømmet fotballpøbler ut i gatene i hovedstaden Kairo, der en politiklubb ble stukket i brann. Ifølge egyptisk presse var dette hevn for at et politihelikopter hadde sirklet over lokalene hvor supporterne var samlet.

Senere ble det meldt at også hovedkvarteret til det egyptiske fotballforbundet sto i flammer.

Les også: Egyptisk politi får skyld for fotballtragedie

Rivaliserende klubber

Bakgrunnen for de strenge dommene er opptøyer som brøt ut etter en kamp i februar i fjor mellom fotballklubbene Al-Ahly fra Kairo og Al-Masry fra Port Said. I alt 74 mennesker ble drept i sammenstøtene, de fleste av dem tilhengere av Al-Ahly.

Ved hovedkvarteret til Al-Ahlys supporterklubb i Kairo samlet flere hundre mennesker seg foran lørdagens domsavsigelse. Det var på forhånd ventet at Al-Ahly-supporterne, som kaller seg «ultraer», ville reagere kraftig på benådninger i saken.

Samtidig var det ventet at Al-Masrys supportere i Port Said ville reagere med vrede på opprettholdelse av dommene.

Det har vært vedvarende uro i Port Said etter de første domsavsigelsene i januar. Hittil er mer enn 40 personer blitt drept i de voldsomme sammenstøtene, og fredag denne uka måtte hæren overta vaktholdet ved politistasjonen i byen.

Stormuftien avgjør

Egyptisk fjernsyn sendte direkte fra retten i Kairo da dommen i ankesaken ble lest opp lørdag. Dommeren leste opp navnene på alle de 21 dødsdømte personene i saken og stadfestet at disse skulle henrettes ved henging.

Dommene må imidlertid opp til vurdering hos Egypts stormufti før de kan tre i kraft. Det er vanlig at stormuftien godkjenner de rettslige dommene.

Det brøt ut full panikk på tribunen da Al-Masry-supportere stormet banen etter kampen i februar i fjor. Flere tilskuere ble klemt i hjel, andre falt eller ble kastet ned fra tribunen.

Etter opptøyene ble det tatt ut tiltale mot 73 personer, blant dem også politifolk og arrangører. Port Saids tidligere sikkerhetssjef, generalmajor Essam Samak, er dømt til 15 års fengsel i saken.

Les også: Hodene ruller etter fotballtragedie

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden