Alle røykere bør skannes for lungekreft

Røyking er årsaken til lungekreft i 90 prosent av tilfellene, og nå mener flere leger at alle røykere bør lungeskannes. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Røyking er årsaken til lungekreft i 90 prosent av tilfellene, og nå mener flere leger at alle røykere bør lungeskannes. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Flere norske overleger mener at alle røykere og tidligere røykere bør skannes for lungekreft for å oppdage den dødelige sykdommen tidlig nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden symptomene ikke oppstår på et tidlig nok stadium, er screening trolig den beste måten å oppdage sykdommen på et tidlig nok stadium på, mener Georg Mynarek, overlege ved radiologisk avdeling på Rikshospitalet, ifølge VG.

Han sier han snakker på vegne av mange overleger som behandler lungekreft.

590.000 nordmenn røyker daglig, og 390.000 røyker av og til. I tillegg kommer alle storrøykere som har sluttet, men som fortsatt er i faresonen.

Les også: Sneiper beskytter småfugler

Røyking er årsak til nesten ni av ti tilfeller av lungekreft, og nær ni av ti som får lungekreft, dør av sykdommen. Derfor er en diagnose på et tidligst mulig stadium så avgjørende.

Det er mangel på ressurser, blant annet fagfolk, det står på når skanning ikke allerede er igangsatt i Norge.

For ti år siden ble skanning av røykere nedprioritert av helseminister Dagfinn Høybråten, som heller ville satse på forebyggende arbeid.

Siden det er antall røykere nesten halvert, men samtidig har 2.000 mennesker dødd av lungekreft årlig.

Les også: Pusteprøve kan avsløre magekreft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden