Sterke menn sørget over Chávez

MØTTE OPP: Irans president Mahmoud Ahmadinejad står ved siden av kisten til Venezuelas avdøde president Hugo Chavez. Til venstre for kisten står Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
MØTTE OPP: Irans president Mahmoud Ahmadinejad står ved siden av kisten til Venezuelas avdøde president Hugo Chavez. Til venstre for kisten står Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Mahmoud Ahmadinejad og Aleksandr Lukasjenko tørket tårer da deres allierte Hugo Chávez ble minnet i en storslått seremoni i Venezuela fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentene fra Iran og Hviterussland var tydelig rørt da et orkester spilte en av favorittsangene til Chávez, som døde tirsdag etter langvarig kreftsykdom.

Et gyllent sverd – en replika av våpenet til den søramerikanske frigjøringshelten Simon Bolivar – ble lagt på kisten av visepresident Nicolás Maduro, som senere samme dag skulle tas i ed som fungerende statssjef.

Flere latinamerikanske ledere ble invitert til å stå æresgarde ved kisten, som var drapert i det venezuelanske flagget.

En æra er over når Venezuela nå tar farvel med sin sterke, men omstridte leder gjennom 14 år.

Bakgrunn: Hugo Chavez er død

– Sådde splid

Regjeringen har erklært en langvarig sørgeperiode for Chávez. Over to millioner mennesker har så langt passert Chávez' kiste for å ta et siste farvel, og flere vil få sjansen. Kisten skal ligge på lit de parade i en uke til og liket skal balsameres og slik bevares for ettertiden.

Mens sorgen er stor blant Chávez tilhengere, er hans motstandere opprørt over «martyrstatusen» han har fått. Han får skylden for å ha sådd splid i befolkningen.

– Vi lærte å hate, fornærme og krenke hverandre. Det splittet familier og startet krangler mellom slektninger som ikke delte Chávez' idealer, sier Rafael, som jobber i et anleggsfirma.

Les også: Chavez' liv i bilder

Varslet tilbakekomst

Men blant Chávez' mange tilhengere innenlands som utenlands var tonen en ganske annen. Irans president Ahmadinejad sammenlignet sågar Chávez med Jesus.

– Jeg er sikker på at Chávez vil vende tilbake, sammen med Jesus Kristus og den skjulte imamen Mahdi, sa han med henvisning til en av islams store profeter.

Cubas leder Raul Castro mener Hugo Chávez forlater verdensscenen som en seierherre.

– Han var uovervinnelig, han var seierrik, og det kan ingen ta fra ham, sa Castro.

Les også: Chavez: – Du har grisehale og du snøfter som en gris

Blant de andre som var til stede, var Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner, en nær politisk alliert av Chávez. USA har også sendt en delegasjon, selv om Chávez hadde et anstrengt forhold til Washington. Det mest kjente amerikanske fjeset under fredagens seremoni, var nok Hollywood-stjernen Sean Penn.

Norges ambassadør til Caracas, Lars Vaagen, representerte det offisielle Norge i begravelsen, opplyser Utenriksdepartementet til NTB

Det er ennå ikke klart hvor Chávez skal stedes til hvile, men regjeringen vurderer om han skal legges i landets nasjonale Pantheon, side om side med den latinamerikanske frigjøringshelten Simón Bolívar.

Les også: Chavez-tilhengere: – Du er ikke død!

Presidentvalg

Ifølge presidenten i den venezuelanske nasjonalforsamlingen, Diosdado Cabello, er det ventet at visepresident Maduro vil gi den nasjonale valgkommisjonen ordre om å forberede presidentvalg. Dette valget må ifølge landets grunnlov holdes innen 30 dager.

Mange av tilhengerne til Chávez sier de vil følge den avdøde presidentens ønske og stemme på Maduro.

Opposisjonen i landet har enstemmig utpekt den moderat konservative Henrique Capriles til Maduros motstander i det forestående presidentvalget. Capriles er bare 40 år gammel, men har bred erfaring fra politisk arbeid på ulike nivåer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden