Varmeste jord på 11.300 år

Jorda nærmer seg det varmeste den har vært på 11.300 år. Illustrasjonsfoto: Nasa.
Jorda nærmer seg det varmeste den har vært på 11.300 år. Illustrasjonsfoto: Nasa.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jorden er på vei mot det varmeste den har vært noen gang i løpet av de siste 11.300 årene, en periode som dekker hele historien til den menneskelige sivilisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har klart å rekonstruert historien til jordas temperatur fra slutten av forrige istid for omkring 11.000 år siden til vår tid. Gjennombruddet er basert på fossilprøver og data samlet inn fra 73 steder rundt om i verden, melder AFP.

Forskerne bak den banebrytende studien slår fast at de siste ti årene har vært varmere enn 80 prosent av de siste 11.300 årene.

Nærmest alle klimamodellene FNs klimapanel har vurdert forutsier at jordens atmosfære vil bli varmere de nærmeste tiårene enn noen gang siden slutten av istiden. Dette er tilfelle uansett hva slags scenario man bruker for utslipp av drivhusgasser, heter det i studien som ble offentliggjort torsdag.

Les også: – USA dumper kull i EU og presser ut norsk gass

Økning siste 100 år

– Vi visste allerede at jorden globalt sett er varmere i dag enn den har vært mesteparten av de siste 2000 årene, sier Shaun Marcott, den ledende forfatteren bak studien, som ble offentliggjort i Science.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå vet vi at den er varmere enn mesteparten av de siste 11.300 årene. Dette er av særlig interesse fordi denne perioden sammenfaller med hele den menneskelige sivilisasjonen, legger Marcott til, som er forsker ved universitetet Oregon State.

Dataen viser at temperaturene sank med 0,8 grader Celsius de siste 5000 årene, men har økt igjen de siste 100 årene, særlig på den nordlige halvkulen der landområdene og befolkningssentrene er større.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimamodellene forutsier at den gjennomsnittlige globale temperaturen vil øke med 1,1 til 6,3 grader Celsius innen utgangen av dette århundret, avhengig av nivået av CO2-utslipp som følge av menneskelige aktiviteter, fant forskerne.

Les også: Norge og EU varsler førstehjelp for klimaet

– Bekymringsverdig

– Det mest bekymringsverdige er at denne oppvarmingen vil bli betydelig større enn noen gang i løpet av de siste 11.300 årene, sier Peter Clark, en paleoklimatolog ved Oregon State.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordens posisjon i forhold til solen er den viktigste naturlige faktoren som påvirker temperaturen i dette tidsrommet, sier forskerne.

– Under den varmeste perioden i denne tidsperioden var jorden posisjonert slik at somrene på den nordlige halvkule var varmere, sier Marcott.

– Ettersom jordens orientering endret seg ble somrene på den nordlige halvkule kjøligere, og vi skulle nå vært ved bunnen av denne langvarige nedkjølingstrenden, men det er vi åpenbart ikke.

Andre studier har konkludert med at menneskelige aktiviteter, ikke naturlige årsaker, har vært ansvarlige for oppvarmingen man har opplevd de siste 50 årene.