Thorkildsen advarer kvinner mot deltidsarbeid

Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen i salen under kvinnekommisjonens møte i FN tirsdag. Foto: Kjersti Mosli/NorwayUN / NTB scanpix
Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen i salen under kvinnekommisjonens møte i FN tirsdag. Foto: Kjersti Mosli/NorwayUN / NTB scanpix

Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) mener norske kvinner må tenke gjennom hva de forsaker hvis de velger å gå hjemme eller jobbe deltid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorkildsen sier til Aftenposten at likestilling går gjennom selvstendig inntekt.

– Jeg etterlyser at man er ærlig om hva kvinner forsaker, dersom de velger å gå hjemme istedenfor å arbeide. Det er en grunn til at det er et sterkt arbeidsfokus i vårt samfunn. Det er fordi det er noen kvinner som opp gjennom historien har gjort seg noen dyrekjøpte erfaringer, sier Thorkildsen.

I dag jobber 40 prosent av norske kvinner deltid.

– Man kan gjerne si at det er like verdifullt å gå hjemme med barna som det er å være i arbeid, men det er det ikke, sier Thorkildsen.

Hun peker på alle ordningene som er tilknyttet arbeid, og makten og statusen som følger med det å stå i arbeid.

– Samfunn som har lagt vekt på at kvinner skal være hjemme, er systematisk mindre likestilt enn andre, og der har kvinnene mye mindre valgfrihet. Lik det eller ikke: Valgfrihet er knyttet til økonomi, sier likestillingsministeren.

Hun peker dessuten på at forskning viser at deltidsarbeid ikke nødvendigvis gjør livet enklere for kvinnene, snarere tvert imot.

– Det er skremmende og dramatisk at barneministeren ikke synes det er like verdifullt å passe barn som å jobbe, sier Linda Hofstad Helleland (H), som mener regjeringen har fått «tunnelsyn» i spørsmålet om deltid.

– I iveren etter at Norge skal være verdens beste likestillingsland ser de ikke at det går på bekostning av barn og kvinners mulighet til å velge hvordan de skal leve livene sine, sier Hofstad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden