Nord-Korea opphever våpenhvile med Sør-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong-un snakker med militære offiserer under et besøk ved en militærbase som var involvert i en skyting mot en sørkoreansk øy i 2010. Kim truer igjen med krig. Foto: Reuters / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un snakker med militære offiserer under et besøk ved en militærbase som var involvert i en skyting mot en sørkoreansk øy i 2010. Kim truer igjen med krig. Foto: Reuters / NTB scanpix

Nord-Korea svarte på FNs nye sanksjoner mot landet med nye trusler om krig og med å oppheve alle våpenhvileavtaler med Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kunngjøring fredag, bare noen timer etter at FNs sikkerhetsråd vedtok sanksjonene, sier Nord-Korea at de også annullerer en ikkeangrepsavtale fra 1991 og avbryter en telefonisk hotline med Seoul som ble installert i 1971.

Det siste utspillet innebærer en ny opptrapping av spenningen på den koreanske halvøya etter at Nord-Korea nylig gjennomførte sin tredje prøvesprengning av en atomladning og FNs sikkerhetsråd enstemmig vedtok de nye sanksjonene.

Nord-Korea har tidligere truet med å oppheve våpenhvileavtalen som gjorde slutt på Koreakrigen i 1953. De to landene er teknisk sett fortsatt i krig siden krigshandlingene endte med en våpenhvile i stedet for en fredsavtale.

Les også: Nord-Korea truer USA med atomangrep

Retorikk

Nord-Korea er kjent for sin krigerske retorikk, men tonen har nådd nye høyder i de siste dagene og utløst frykt for nye episoder langs grensa, der både Nord-Korea og Sør-Korea planlegger militærøvelser neste uke.

Torsdag, før Sikkerhetsrådet møttes, truet Nord-Korea med å angripe USA og Sør-Korea med atomvåpen.

Resolusjonen som ble vedtatt i Sikkerhetsrådet, innebærer at flere land føyes til lista over nordkoreanske embetsmenn som rammes av sanksjonene, og at Nord-Koreas muligheter for finansvirksomhet internasjonalt blir ytterligere begrenset.

USA fikk med seg Kina på den nye resolusjonen, noe som er et klart signal om at Nord-Koreas nærmeste allierte begynner å bli grundig lei av at Nord-Korea agerer på egen hånd og ikke lytter til råd.

Les også: Nord-Korea truer med «endelig ødeleggelse» av sør

Kina oppgitt

Kina krever at resolusjonen oppfylles i sin helhet, men samtidig må Nord-Korea oppfordres til å vende tilbake til forhandlingsbordet, sier Kinas FN-ambassadør Li Baodong.

USAs FN-ambassadør Susan Rice sier de nye sanksjonene vil kjennes godt.

– De vil øke Nord-Koreas isolasjon og høyne prisen Nord-Koreas ledere må betale for å trosse det internasjonale samfunnet, sier Rice.

Men Nord-Korea svarte fredag med å fordømme resolusjonen og kalle den et bevis for at USA og deres nikkedukker i Seoul er fast bestemt på konfrontasjon.

«Forholdet mellom nord og sør er så langt forbi farestreken at de ikke lenger kan repareres, og en ekstremt farlig situasjon preger nå den koreanske halvøya der en atomkrig kan bryte ut når som helst», heter det i den nordkoreanske kunngjøringen.

Farlig situasjon

Nordkoreanerne gjør det klart at deres militære vil svare nådeløst på enhver grenseoverskridelse, om det så bare er en tomme.

En felles årlig amerikansk-sørkoreansk militærøvelse er for tiden i gang, og en annen øvelse er planlagt til mandag. Samtidig girer Nord-Korea trolig opp til landsomfattende militærøvelser neste uke.

De fleste observatørene avviser Nord-Koreas atomtrusler som bløff, men det hersker en viss frykt for følgene av blandingen av høyt spenningsnivå og militærøvelser.

– Det er alltid en risiko for feilberegninger og rask opptrapping, sier Dan Pinkston ved Den internasjonale krisegruppa (ICG).

– Det meste er bløff, men regimet i Nord-Korea signaliserer også at de er villig til å ta mer risiko, og det er et farlig signal, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden