Erna Solberg støtter innskrenking av abortloven

Erna Solberg på talerstolen under Oslo Symposium i Oslo Kongressenter fredag 1. mars.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Erna Solberg på talerstolen under Oslo Symposium i Oslo Kongressenter fredag 1. mars. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Høyre-leder Erna Solberg støtter programkomiteens forslag om å stramme inn abortloven. Hun går dermed imot partiets kvinneforum som ønsker å bevare loven slik den er i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan ikke gå inn i alle debatter som kommer på Høyres landsmøte, det kan bli oppfattet som et press. Men dette er et standpunkt partiet har hatt i tolv år, og som jeg har argumentert for, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Årsaken til at partiet ønsker å endre abortloven, er frykt for at dagens lov sammen med framtidas teknologi kan føre til at flere fostre velges bort.

Mens Solberg er enig med partiets programkomité om at alvorlig sykdom hos fosteret ikke skal være selvstendig abortgrunn etter uke tolv, ønsker Høyre-kvinnene å bevare abortloven slik den er i dag, skrev Aftenposten torsdag.

– Abortloven har fungert godt i snart 40 år. Den var en av de største seirene norske kvinner har hatt. Høyres kvinneforum ønsker ikke å stramme inn abortloven og kvinners mulighet til å ta egne valg, sa kvinneforumets leder Julie Brodtkorb.

Høyre-nestleder Bent Høie som har ledet arbeidet med nytt partiprogram, fastslo torsdag at loven oppleves som diskriminerende av dem som lever med den typen sykdom som gir et selvstendig grunnlag for abort. Han mener også at lovendringen vil hindre en videre utvikling mot et sterkere sorteringssamfunn.

Forslaget vil ikke innebære en innstramming av dagens praksis, mener han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden