IKEA-kaker stanset i 23 land

Kakene som kan inneholde tarmbakterier, er laget av Almondy i Göteborg.Foto: Adam Ihse / NTB scanpix.
Kakene som kan inneholde tarmbakterier, er laget av Almondy i Göteborg.Foto: Adam Ihse / NTB scanpix.

IKEA-kaker fra et parti som kan ha inneholdt tarmbakterier, er sendt til i alt 23 land. I alle landene er nå salget av kakene stanset, opplyser IKEA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presseansvarlig for IKEA-gruppen, Ylva Magnusson, understreker at de koliforme bakteriene ikke er helseskadelige og at ingen kommer til å bli syke etter å ha spist kakene.

Bare i Frankrike kan om lag 6.000 kakeporsjoner fra de aktuelle partiene ha blitt spist på IKEAs varehus, skriver aftonbladet.se.

Torsdag kom det også melding om at IKEA stanser salg av pølser i Russland etter at det ble oppdaget udeklarert hestekjøtt i produktet.

Pølsene er laget av en russisk produsent, og det er kun i Russland at pølsesalget stanses, opplyser Magnusson til nyhetsbyrået DPA.

Les også: - Tarmbakterier funnet i IKEA-sjokolade i Kina

Kjøttboller

Samtidig har møbelgiganten gjenopptatt salget av wienerpølser som ble stanset i fem land i forrige uke.

Salget av kjøttboller er imidlertid fortsatt innstilt i om lag 20 land mens IKEA og den svenske kjøttbolleprodusenten vurderer hvordan kvaliteten i matvarekjeden skal sikres. Selskapet som har solgt kjøttbollene til IKEA, sier de har sporet hestekjøttkilden til et svensk firma som importerer kjøtt fra Polen.

Kina

Nyheten om at kaker fra IKEA kan inneholde tarmbakterier, kom fra Kina tidligere i uka. Der har 1.800 kaker blitt beslaglagt og destruert som følge av funnet.

Les også: IKEA stanser kjøttbollesalg i flere land

Kakene kommer fra to partier og er laget av Almondy i Göteborg. De er produsert for salg i IKEAs restauranter. At de nå er fjernet og destruert, skyldes kvalitetshensyn, oppgir IKEAs talskvinne.

Kaker fra Almondy selges også hos IKEA i Norge, både i restauranten og i butikken. Tidligere har NTB fått opplyst at det ikke er konkrete planer om å stanse salget av kakene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden