– Fant ny bakterie under isen i Antarktis

En mann nær et av boreapparatene i den russiske Vostokleiren. Vostoksjøen er Antarktis' største ferskvannsinnsjø under isen. Sjøen har vært forseglet i flere millioner år. Foto: Scanpix/Reuters.
En mann nær et av boreapparatene i den russiske Vostokleiren. Vostoksjøen er Antarktis' største ferskvannsinnsjø under isen. Sjøen har vært forseglet i flere millioner år. Foto: Scanpix/Reuters.

Russiske forskere tror de har funnet en helt ny type bakterie i den mystiske Vostoksjøen under isbreene i Antarktis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prøver tatt fra den underjordiske innsjøen i mai 2012 inneholder en bakterie som ikke tilsvarer noen kjente typer, sier Sergej Bulat ved genetikklaboratoriet til St. Petersburgs institutt for kjernefysikk, melder AFP.


– Etter å ha lagt til side alle mulige forurensningskilder har DNA-prøver vist at prøven ikke samsvarer med noen av de kjente bakterieformene i den globale databasen, sier han.

– Vi kaller denne livsformen uklassifisert og uidentifisert, legger han til.

Oppdagelsen kommer fra prøver som ble samlet inn under en ekspedisjon i 2012, der en gruppe russiske forskere boret seg ned til overflaten av Vostoksjøen. Den er antatt å ha vært dekket av is i mer enn en million år, men er fremdeles flytende.

Vostok er den største sjøen under breene i Antarktis og forskere har lenge ønsket å undersøke økosystemet der. De russiske forskerne boret i fjor nærmere fire kilometer for å nå innsjøen og ta prøvene.

Les også: Har nådd mystisk innsjø

– Ingen arvinger

Bulat sier interessen dreier seg omkring en bestemt form for bakterie hvis DNA var mindre enn 86 prosent lik tidligere kjente former.

– Hva gjelder arbeid med DNA er dette nærmest 0. 90 prosent betyr vanligvis at organismen er ukjent. Han sier at det ikke engang er mulig å finne genetiske arvinger av bakterien.

– Hvis dette hadde blitt funnet på Mars ville alle uten tvil ha sagt at det finnes liv på Mars. Men dette er en bakterie fra jorden.

Bulat sier det vil bli gjort nye prøver fra Vostoksjøen under en ny ekspedisjon i mai.

– Hvis vi klarer å finne den samme gruppen organismer i dette vannet kan vi si med sikkerhet at vi har funnet en ny livsform på jorden som ikke eksisterer i noen database, sier Bulat.

Liv i rommet

Utforskingen av miljøer som Vostoksjøen tillater forskere å oppdage hva slags livsformer som kan eksistere i de mest ekstreme miljøer, og dermed om livet kan finnes på andre måner og planeter i solsystemet.

Det har lenge vært begeistring blant enkelte forskere for ideen om at liv teoretisk sett kan eksistere på Saturns måne Enceladus og Jupiters måne Europa, siden de er antatt å ha hav, eller store innsjøer, under sine islagte overflater.

Muligheten for at sjøen fantes ble først foreslått av en sovjetisk forsker i 1957. Forskningsboring i området begynte i 1989 og innsjøens eksistens ble først bekreftet i 1996.

Boreprosjektet er av avgjørende betydning for forskningens prestisje i Russland, og Russlands president Vladimir Putin fikk en prøve av vannet fra Vostoksjøen i fjor da ekspedisjonen tok til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden