Ville prate Obama i senk

I det amerikanske Senatet kan avstemmingen over lovforslag og utnevnelser saboteres med prat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En republikansk senator forsøkte onsdag å blokkere president Obamas valg til ny CIA-sjef på grunn av bekymringer om droneangrep på amerikansk jord. Han fullførte en 12 timer lang enetale tidlig torsdag morgen.


«Filibuster» er et gammelt ord for sjørøver eller fribytter.

I politikken bruker man ordet om representanter som driver bevisst obstruksjons- og forhalingstaktikk i nasjonalforsamlingen. Vi kjenner særlig begrepet fra USA.

– Filibuster er en destruktiv treneringsmetode for å hindre lovforslag i å komme til avstemning i Senatet. Det fungerer ved at man prater om hva man vil, bare man gjør det sammenhengende. Man har eksempler på senatorer som har tatt for seg telefonkatalogen fra talerstolen, sier professor emeritus i Nord-Amerikastudier, Ole O. Moen, til ABC Nyheter.

Les også: Filibuster mot CIA-kandidat

– Destruktiv trenering

Flere filibustere har talt uavbrutt 14–16 timer og dermed hindret lovforslag i å bli vedtatt.

Rand Paul, en favoritt i den konservative Tea Party-fraksjonen i det republikanske partiet, talte i 12 timer fra onsdag til morgentimene torsdag.

Hans enetale hindret all annen aktivitet i Senatet mens han raste mot den amerikanske politikken med målrettede drap. Han holdt på fra 11.47 onsdag til 00.39 torsdag.

– Når noen truer med å bruke filibuster er det ikke noe vits i å gå til avstemning med mindre man har 60 prosent av stemmene i Senatet. Filibusteren må annonseres i forkant, ved at det gis beskjed til lederen av Senatet. Tiltaket kan nedstemmes, men hvis ikke det blir nedstemt og senatlederen vet at han ikke har flertall til å bryte filibusteren, kommer ikke lovforslaget til avstemning. Det er et destruktivt treneringstiltak, sier Moen.

– Det blir en slags stafett. Det står jo folk i kø for å opprettholde en filibuster. Trusselen om dette gjør at lovforslagene bare er å gi opp. Man kommer ikke frem til avstemning. Filibusteren gjør at man får et krav om supermajoritet, altså 60 av 100, for ethvert lovforslag dersom uviljen er tilstede. Det holder ikke med simpelt flertall, som ellers.

Les også: CIA-nominert forsvarer droneangrep

– Mindretallets våpen

De fleste nasjonalforsamlinger, også Kongressen (siden 1911), har nå spesielle bestemmelser som teoretisk kan stanse slike forhalingsmanøvrer etter en viss tid, men i det amerikanske overhuset (Senatet) er situasjonen en annen.

– Det finnes ikke noe tilsvarende i Representantenes hus; der har Regelkomiteen større makt, sier Moen.

– Siden 90-tallet har filibustertaktikken blitt tatt i bruk i en helt uvanlig grad, primært av republikanerne på 90-tallet, men også under demokratene på 2000-tallet. Det som var nytt på 90-tallet var at man tok det i bruk ved utnevnelser, ikke minst av føderale dommere.

Det har blitt foreslått endringer i regelverket omkring dette, og selve regelverket kan endres ved simpelt flertall. Men både republikanere og demokrater vegret seg for å endre regelverket.

– Filibusteren er mindretallets våpen. I løpet av uthalingsinnsatsen uttalte Paul at han gjerne ville gå fra talerstolen om «presidenten eller justisministeren vil slå fast at de ikke kommer til å drepe ikkestridende i USA», forteller Moen.

Dronespørsmålet har blitt et stridens eple i Washington, og senatorer fra begge partier ønsker svar fra justisminister Eric Holder om hvorvidt regjeringen mener slike droneangrep kan rettferdiggjøres.

Les også: – USA kan gå til angrep med datavåpen

Naturen kalte

Paul krevde svar fra president Barack Obama om det hemmelige ubemannede droneprogrammet som har blitt den mest omstridte delen av nominasjonen av Brennan som sjef for CIA.

– Jeg vil i dag begynne filibuster mot John Brennans nominasjon til CIA, sa han klokken 11.47.

– Jeg vil tale til jeg ikke lenger kan tale. Jeg vil tale så lenge som er nødvendig, til alarmen høres fra kyst til kyst om at vår grunnlov er viktig, at retten til rettssak med jury er dyrebar, at ingen amerikanere skal bli drept av droner, på amerikansk jord, uten først å ha blitt tiltalt for en forbrytelse, uten først å ha blitt funnet skyldig av en domstol.

Han forlot til slutt talerstolen klokken 00.38 og mottok applaus.

– Jeg har oppdaget at det finnes visse grenser for filibuster og jeg skal ta meg av en av dem om få minutter, spøkte han.

Men Paul innrømmet at Brennan nærmest var garantert for CIA-stillingen, alt pratet til tross.

Filibuster er ikke brukt i nasjonalforsamlingene i de nordiske land.

Se også: Hagel nominert som forsvarsminister

Øvrige kilder: SNL.no , AFP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden