Bruker millioner på privatfly

KOSTET FLESK. Utenriksminister Espen Barth Eide leide privatfly til 198.402 kroner for å rekke et møte i Frankrike 5. februar i år. Foto: NTB scanpix
KOSTET FLESK. Utenriksminister Espen Barth Eide leide privatfly til 198.402 kroner for å rekke et møte i Frankrike 5. februar i år. Foto: NTB scanpix

Espen Barth Eide har flydd privatfly for nesten 700.000 så langt i år, mens tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre leide privatfly for i overkant av fire millioner i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er norske statsråder usikre på om de rekker flyet, leier de heller privatfly. Det gjorde hvertfall utenriksminister Espen Barth Eide da han besøkte Frankrike 5. februar i år, for å delta i samtaler om situasjonen i Mali.

Utenriksministeren var skeptisk til om han kom til å rekke et planlagt rutefly, og leide heller et privatfly som kostet 198.402 kroner og fløy ruten Oslo-Paris-Oslo samme dag.

Les også: Stoltenberg bor helt gratis i praktbolig

– Få rutefly midt på dagen

Det er Nettavisen som har gransket utenriksministerens utlegg på privatfly det siste året. Samme dag gikk det fem rutefly fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Paris, mens det gikk like mange avganger fra Paris til Oslo, viser informasjon avisen har fått tilgang til.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet (UD) sier til Nettavisen at utenriksministeren vanligvis bruker ordinært rutefly.

– Det var planlagt at utenriksminister Eide skulle møte både Afghanistans president Karzai i Oslo og Frankrikes utenriksminister Fabius i Paris samme dag. Det var imidlertid usikkert helt inntil det siste når på dagen møtene ville finne sted. For å være sikker på at utenriksministeren rakk begge møtene i henholdsvis Oslo og Paris, ble det besluttet å benytte leiefly. De fleste direkteflyene går om morgenen eller kvelden, få går midt på dagen, sier Elsebutangen til Nettavisen.

Les også: Forsvarssjefens husleie for luksusbolig redusert til kr 998,-

– Ikke vanlig

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre leide privatfly for over fire millioner kroner i 2012. Den dyreste flyturen foretok Støre i fjor sommer. I oversikten fra UD kommer det frem at reiseruten Oslo - Luxembourg - Kabul - Atyrau - Oslo fra den 24. til 28. juni i fjor kostet hele 954.551 kroner.

Utenriksdepartementet understreker at statsråden ikke reiser alene i privatflyene, og at utgiftene er totalutgiften inkludert utgiftene til reisefølget.

– Kun i de tilfeller hvor det ikke lar seg gjøre å bruke vanlig rutefly, vil leiefly bli benyttet, sier Elsebutangen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden