Nye påstander om overgrep overrasket retten

Anne Kristine Bohinen i Nedre Romerike tingrett. Bohinen er Bistandsadvokat for tiltaltes datter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Anne Kristine Bohinen i Nedre Romerike tingrett. Bohinen er Bistandsadvokat for tiltaltes datter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Helt uventet fortalte et vitne onsdag at hun for 14 år siden fikk høre at moren i Gjerdrum-saken forgrep seg på datteren. Kvinnens forsvarer mener det er påfallende at dette kommer først nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg sier ikke at hun lyver bevisst, men dette skjedde for 14 år siden. Gjennom all denne tiden kan mange små påvirkninger ha bidratt til å skape falske minner, sier advokat Steffen Brandstad til NTB.

Han forsvarer den 48 år gamle kvinnen som i Nedre Romerike tingrett er tiltalt for seksuelle overgrep og vold mot sin eldste datter. Brandstad stiller seg tvilende til det kvinnen fortalte i retten onsdag, men vil ikke karakterisere vitneprovet ytterligere.

– Jeg konstaterer at det tidligere er blitt sagt noe annet, og at mye har skjedd i mellomtiden. Dette vil jeg komme tilbake til i min prosedyre, sier han.

Hans klient avviser kategorisk alle poster i tiltalen mot henne og hennes tidligere ektefelle (49). Tiltalepunktene er i vesentlig grad basert på hva den nå 27 år gamle datteren har fortalt om barndommen i «det lille røde huset» på Gjerdrum på starten av 1990-tallet.

Les også: Mener stedatteren er ute etter penger

– Utrolig viktig

Vitnet, en nå 51 år gammel tidligere venninne av den tiltalte kvinnen, hevder fornærmede fortalte at moren hadde befølt henne. Jenta var da 13 år gammel, og hadde bodd hos vitnet i et halvt års tid etter at moren og resten av familien flyttet til Alvdal.

– Hun fortalte meg at moren hadde tatt på henne på forskjellige steder på kroppen, og at hun ikke likte det, fortalte kvinnen i retten.

Opplysningene kom svært overraskende på statsadvokat Svein Holden, fordi 51-åringen ikke tidligere har sagt noe, verken til barnevernet eller politiet, om at venninnen skulle ha forgrepet seg på datteren. Kvinnen sendte en bekymringsmelding til barnevernet i 1999, men den gjaldt et annet angivelig overgrep i Gjerdrum-saken. I avhør med politiet i 2011 sa hun at «noen» hadde befølt jenta.

– Jeg trenger vel ikke fortelle deg at dette er utrolig viktig. Er du helt sikker på dette, og at det ikke er noe som har kommet til deg i ettertid, spurte statsadvokat Holden.

Kvinnen fastholdt at opplysningene framkom i samtalene hun hadde med jenta for 14 år siden, men at hun ikke hadde gått videre med dem der og da fordi hun trodde det ville bli tid til det senere i prosessen. Kort tid etter kontakten med barnevernet ble jenta tvangsflyttet etter at moren ble koblet inn.

Aktor: Ikke uvanlig

Brandstad mener opplysningene må ha blitt til som følge av langvarig påvirkning, gjennom Alvdal-saken og det siste årets relativt tette kontakt mellom vitnet og 27-åringen. Ved en anledning bodde fornærmede hos 51-åringen i en uke. Vitnet bekreftet at de to hadde hatt jevnlig kontakt det siste året.

Holden vil på sin side ikke karakterisere troverdigheten i utsagnet til 51-åringen.

– Det er ikke uvanlig i straffesaker at det framkommer nye opplysninger som ikke finnes fra før i sakens dokumenter. Jeg stilte en rekke spørsmål om hvorfor hun forklarte seg annerledes nå enn hun har gjort før, og hun begrunnet det, sier Holden til NTB.

Den tidligere stefaren (49) avsluttet sin forklaring ved å hevde at hans tidligere stedatter har et økonomisk motiv for anklagene mot ham. Dette motivet mener han oppsto da kvinnen så at det ble utmålt store erstatningssummer i Alvdal-saken.

Retten startet onsdag på bevisførselen og vil i dagene framover få høre en rekke vitner. Blant vitnene er fornærmedes bror og Anne-Britt Harsem, som har skrevet boka «Mammas svik» – 27-åringens egen fortelling fra barndommen på Gjerdrum. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden