Röyksopp vant plagiatsak

Røyksopps Svein Berge (t.v.) og Torbjørn Brundtland rigget til musikkanlegg for å gi dommeren i Bergen tingrett en demonstrasjon på musikken deres. De vant saken mot Rune Lindbæk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Røyksopps Svein Berge (t.v.) og Torbjørn Brundtland rigget til musikkanlegg for å gi dommeren i Bergen tingrett en demonstrasjon på musikken deres. De vant saken mot Rune Lindbæk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Bergen tingrett har gitt elektronikaduoen Röyksopp medhold på alle punkter i saken som gjelder opphavsretten til låta «A Higher Place».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge iTromso.no har retten gitt Torbjørn Brundtland og Svein Berge medhold både i hovedsøksmålet fra den tidligere samarbeidspartneren Rune Lindbæk og i motsøksmålet som de to har anlagt mot Lindbæk.

Lindbæk gikk til sak mot Röyksopp fordi han mener han bør stå som rettighetshaver for Röyksopp-låta «A Higher Place». Han mener melodien er stjålet fra «Lift» fra 1997, der Lindbæk står oppført som rettighetshaver sammen med Torbjørn Brundtland, den ene halvparten av Röyksopp.

«A Higher Place» ble utgitt på albumet «Melody A.M.» fra 2001, som solgte millioner av eksemplarer.

I motsøksmålet hevdet Brundtland og Berge at Lindbæk ikke har opphavsrettigheter til «Lift» og at han dermed heller ikke har opphavsrett.

I hovedsøksmålet ble Torbjørn Brundtland og Svein Berge frikjent av retten ettersom Lindbæk ikke blir regnet som rettighetshaver for «A Higher Place».

I motsøksmålet avviser Bergen tingrett at Lindbæk er å anse som opphavsmann til «Lift» av Drum Island (en gruppe både Brundtland og Lindbæk var med i før Röyksopp ble etablert) og slår også fast at han ikke er utøvende musiker eller produsent på innspillingen dette bandet gjorde av melodien i 1997.

Bergen tingrett slår også fast at tromsømannen ikke er utøvende musiker på «A Higher Place» utgitt av Røyksopp i 2001, skriver iTromso.no.

Rune Lindbæk ble dømt til å betale Berge og Brundtlands sakskostnader både for hovedsøksmål og motsøksmål med totalt 788.140 kroner.

Til NRK sier Svein Berge at han ikke vil kommentere dommen før han har snakket med sin advokat og Röyksopp-kollega Torbjørn Brundtland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden