Oslo legger opp til OL-fest for 35 milliarder kroner

Medaljeseremoni på Universitetsplassen. Gull til Norge med Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning, Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby. Kanskje blir det ny folkefest samme sted Oslo får vinter-OL i 2022. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Medaljeseremoni på Universitetsplassen. Gull til Norge med Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning, Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby. Kanskje blir det ny folkefest samme sted Oslo får vinter-OL i 2022. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

35 milliarder kroner er prisen for en eventuell OL-fest i Oslo i 2022. Da er antatte inntekter på 7 milliarder kroner allerede trukket fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er snakk om både arrangementskostnader og investeringer, og totale offentlige kostnader er beregnet til mellom 20 og 23 milliarder kroner. Disse utgiftene skal fordeles mellom staten, kommunen og idretten, men fordelingsnøkkelen er ikke klar ennå, sa Eli Grimsby.

Hun har ledet komiteen som har utredet og utarbeidet konseptet for et eventuelt OL i Oslo om ni år.

Grimsby sa også at det er kalkulert med private investeringer for 10 milliarder kroner, mens de offentlige investeringene beløper seg til om lag 6 milliarder. Hun kunne også fortelle at prisen på de anleggene som må bygges i Oslo-regionen før OL er beregnet til 2,74 milliarder kroner.

– Vi har vært svært nøkterne i beregningen av kostnadene, og vi har brukt eksterne konsulenter i kvalitetssikringen av dette arbeidet, sa Grimsby til NTB på et presentasjonsmøte i Oslo rådhus onsdag.

Les også: Oslo-søknad kan skremme OL-rivaler

Vanskelig avgjørelse

Det er nå klart at Oslo går inn for å samarbeide med Hafjell/Kvitfjell når det gjelder alpint. Det betyr også at bob og aking kommer til å gå i anlegget i Hunderfossen.

– Jeg kan ikke si annet enn at det var en veldig vanskelig å avgjørelse å ta med tanke på alpint – om vi skulle satse på Kvitfjell/Hafjell eller Norefjell. Vi i byrådet mener at det er størst trygghet knyttet til anlegget og løsningen med Kvitfjell/Hafjell, og når bystyret skal behandle denne saken i juni, kommer vi til å anbefale denne løsningen. Dermed er den saken lagt død, sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til NTB.

– Konseptet vårt er nå ferdigstilt. Det er gjort et meget grundig arbeid på alle områder, særlig når det gjelder det budsjettmessige. Så nå starter arbeidet med å skape begeistring for de planene som ligger på bordet, la byrådslederen til.

Han er skråsikker på at de tallene for kostnader det opereres med kommer til å holde langt på vei.

– Det er klart det er svært uheldig hvis budsjettet skulle sprekke, men vi har brukt eksterne konsulenter for å kvalitetssikre de tallene vi opererer med, sa han.

Les også: Bare 4 av 10 vil ha nytt OL til Norge

Fire ytterpunkter

Oslo legger opp til kompakte leker, bortsett fra løsningen med Hafjell/Kvitfjell. De andre ytterpunktene er Lørenskog, Wyller og Fornebu med Telenor Arena. Så langt det lar seg gjøre skal eksisterende anlegg benyttes, men det legges opp til å lage nytt skiskytterstadion på Huseby, like bak Gardeleiren, det skal bygges skøytehall på Valle Hovin og ishockeyhall ved siden av Jordal Amfi, samtidig som OL-hallen på Jordal fra 1952 skal rustes opp.

I tillegg til de sportslige fasilitetene skal det også bygges deltakerlandsby med 4000 senger og en medielandsby med 1000 senger. Oslo må også bygge et mediesenter på 73.000 kvadratmeter.

– Vi har lagt fram et konsept vi mener er godt. Det er ingen hemmelighet at vi mener vi kan nå fram med dette, slik at Oslo virkelig vinner kampen om å få OL i 2022, og vi mener også det styrker OL-søknaden vår både nasjonalt og internasjonalt at vi satser på å samarbeide med Lillehammer-regionen, sa byrådsleder Stian Berger Røsland til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden