– Pusteprøve kan avsløre magekreft

OPPDAGES TIDLIGERE? En pusteprøve har vist lovende resultater når det kommer til å avsløre magekreft. Håpet er at prøven skal kunne påvise denne kreftformen tidligere og dermed bedre overlevelsen for pasienter med magekreft. Foto: Colourbox.com
OPPDAGES TIDLIGERE? En pusteprøve har vist lovende resultater når det kommer til å avsløre magekreft. Håpet er at prøven skal kunne påvise denne kreftformen tidligere og dermed bedre overlevelsen for pasienter med magekreft. Foto: Colourbox.com

En rask og enkel pusteprøve kan stille diagnosen magekreft, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere fra Israel og Kina som står bak den nye metoden. I en studie med 130 deltagere klarte de ved hjelp av pusteprøven i 90 prosent av tilfellene å skille magekreft fra andre mageplager.

The British Journal of Cancer som har publisert den nye studien, mener testen kan revolusjonere måten man stiller diagnose for denne formen for kreft, melder BBC.

Kjemiske stoffer i pusten

I Norge får i underkant av 500 mennesker kreft i magesekken hvert år. Antallet er synkende, ifølge Kreftforeningen. Sykdommen er mer utbredt i Japan, Korea og Kina enn i resten av verden.

Per i dag stilles diagnosen ved at legene tar vevsprøver (biopsi) av innsiden av magesekken. Dette gjøres ved gastroskopi, hvor man fører en bøyelig slange inn gjennom munnen, nedover spiserøret og videre ned i magesekken.

Pusteprøven fungerer ved at den leter etter kjemiske profiler i pusten som er unike for pasienter som har kreft i magesekken.

Les også: To av tre overlever nå kreft

Kan si hvor langt kreften har utviklet seg

Det er professor Hossam Haick ved Israel Institute of Technology som har ledet studien. Foto: lnbd.technion.ac.ilDet er professor Hossam Haick ved Israel Institute of Technology som har ledet studien. Foto: lnbd.technion.ac.il

Vitenskapen bak testen er ikke ny, mange forskere har undersøkt mulighetene for å bruke pusteprøver til å avsløre flere typer kreft, inkludert lungekreft.

Men den nye studien antyder at dette er en god og pålitelig måte å avsløre magekreft.

I studien hadde 37 pasienter magekreft, 32 pasienter hadde magesår og 61 pasienter hadde andre magelidelser.

I tillegg til at testen klarte å avsløre magekreft 9 av 10 ganger, kunne forskerne ut ifra pusteprøvene også si om kreften var i et tidelig eller sent stadium.

Forskerne er nå i gang med en større studie med flere pasienter, der de håper å gjenskape de gode resultatene.

Les også: Italiensk høyesterett: - Mobilbruk kan gi kreft i hjernen

– Kan bedre langtidsoverlevelsen

Bare en av fem personer kan nå opereres som del av sin kreftbehandling, fordi magekreft som regel oppdages for sent, forklarer Kate Law som er forskningsdirektør i Cancer Research UK.

– Enhver test som kan diagnostisere magekreft tidligere vil derfor påvirke pasientenes overlevelse på lang sikt, sier hun ifølge BBC.

Les også: - Én test kan oppdage mange kreftformer

Pille kan avsløre spiserørskreft

Samtidig har amerikanske forskere ved Massachusetts General Hospital i Boston utviklet en ny metode for screening av spiserørskreft.

Det går ut på at pasienten svelger en liten pille som inneholder en miniscanner.

Ved hjelp av denne pilleskanneren kan legen få en 3D-modell av spiserøret, slik at de kan se tegn til kreft uten biopsi.

Se video: Ny «pille» kan finne kreft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden