Hugo Chávez mest minneverdige sitater:

Du har grisehale, du har griseører, og du snøfter som en gris

Djevelen var her i går. Og det lukter fortsatt av svovel i dag, tordnet Chávez mot George Bush. Det blir ikke glemt. Foto: NTB scanpix
Djevelen var her i går. Og det lukter fortsatt av svovel i dag, tordnet Chávez mot George Bush. Det blir ikke glemt. Foto: NTB scanpix

Venezuela har mistet en frittalende president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag døde Venezuelas president, Hugo Chávez, etter to års kamp mot kreften. Han vil bli husket for å ha sikret en historisk omfordeling av inntekter fra rike til fattige, og ikke minst for sin friske språkbruk.

Hugo Chávez var ikke redd for å ta i bruk store ord og gå i strupen på verdensledere.

– Han pekte seg jo ut som en av de mer frittalende og impulsive, selv i latin-amerikansk tradisjon, sier Venezuela-kjenner Eirik Vold til VG Nett.

Les også: Sorg i Venezuela etter Hugo Chávez' død

Her er Chávez mest minneverdige sitater:

* Djevelen var her i går. Og det lukter fortsatt av svovel i dag (med referanse til USAs president George W. Bush i FNs hovedforsamling i 2006.

* Du er en uvitende mann, et esel, uten moral, en kujon, en løgnhals, en folkemorder, en barnemorder, en drukkenbolt, en latterlig mann. Å som du har lagt deg ut med meg (mars 2006, også om Bush)

* Ikke rot med meg, Condoleezza, ikke rot med meg, jente (til USAs utenriksminister Condoleezza Rice i 2006)

* Fru kansler, du kan dra til ... Jeg vil ikke si mer fordi hun er en kvinne. Hun kommer fra Tyskland som ga støtte til Hitler og støttet fascisme (2008 om statsminister Angela Merkel som hadde sagt han ikke var Latin-Amerikas stemme)

* Du har grisehale, du har griseører, og du snøfter som en gris (til opposisjonskandidaten Henrique Capriles under valgkampen i fjor)

* Jeg går ingen steder, jeg kan ikke gå av selv om jeg ville, fordi jeg ikke tilhører meg selv. Mitt liv tilhører ikke meg, det tilhører dere (til sine tilhengere foran valget i 2008 da han forklarte sine planer om å bli ved makten til 2021)

* Marisabel, i natt skal jeg gi deg det som er ditt (til kona Marisabel i 2000, som han senere ble skilt fra)

* Gi meg din tornekrone, Kristus, gi den til meg så jeg blør, gi meg ditt kors, 100 kors, og jeg skal bære dem for deg. Men gi meg liv, for jeg har fortsatt mange ting å gjøre for mitt folk og mitt land. Ikke ta meg ennå (i 2012 under en gudstjeneste der det ble bedt for at han ble frisk igjen)

Kilde: NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden