Eksperter: Mot kritiske uker for Venezuela

Venezuelas president Hugo Chávez hilser sine tilhengere på et valgmøte i fjor. Chávez døde tirsdag etter en to år lang kamp mot kreft. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB scanpix
Venezuelas president Hugo Chávez hilser sine tilhengere på et valgmøte i fjor. Chávez døde tirsdag etter en to år lang kamp mot kreft. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB scanpix

Det store spørsmålet i Venezuela etter Hugo Chávez' død blir om hans parti og opposisjonen klarer å holde seg samlet i maktvakuumet som oppstår, sier Kristian Tonning Riise i den konservative tankesmia Civita.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to kandidatene som trolig stiller mot hverandre ved valget som må holdes innen 30 dager, er visepresident Nicolás Maduro og opposisjonspolitikeren Henrique Capriles.

– Da Capriles stilte til valg mot Chávez i fjor, var det første gangen på mange år at opposisjonen klarte å stille en samlende kandidat. Men det er uklart om det var en samling mot Chávez eller en samling rundt Capriles, sier Riise til NTB.

Han tror det er grunn til å tro at kampen mot Capriles var den viktigste samlingsfaktoren i en opposisjon som spenner over et vidt politisk spektrum, og at det er usikkert om opposisjonen kan forbli samlet uten Chávez som motstander.

Les også: Sorg i Venezuela etter Hugo Chávez' død

Maduro utpekt

På regimets side tyder alt på at Maduro blir kandidaten, siden noe av det siste Chávez gjorde før han reiste til Cuba til sin siste kreftoperasjon, var å utpeke ham til sin etterfølger, påpeker Riise.

Men noen spekulerer i om presidenten i nasjonalforsamlingen, Diosdado Cabello, kan ønske å utfordre Maduro.

Latin-Amerika-kjenneren Vegard Bye ved NUPI ser ikke for seg alvorlig uro eller voldelig konflikt under valgkampen som kommer.

– Verken opposisjonen eller den sittende regjeringen har interesse av en militær konfrontasjon, sier Bye.

Les også: Chavez er død

Populær

Maduro er langt fra så karismatisk som Chávez, men han er populær, kanskje den mest populære skikkelsen i regimet etter Chávez, sier Riise som har skrevet bok om Venezuela.

Han sier det er vanskelig å si hvilken virkning Chávez' bortgang får på valget og hvordan det politiske landskapet vil utvikle seg de neste 30 dagene.

– I utgangspunktet kan man tenke seg at opposisjonen har større muligheter til å vinne mot en annen kandidat enn Chávez. Men på den annen side kan Maduro trolig høste mye støtte i sympatibølgen som kommer etter hans død, sier han.

Om opposisjonen vinner, mener han man må være på vakt for hvordan den mest radikale fløyen i Chávez' sosialistiske bevegelse opptrer og om de vil respektere valgresultatet.

– De ser ikke noen annet alternativ enn Chávez og mener at det som er blitt døpt den bolivarianske revolusjonen, er irreversibel, sier Riise.

Les også: C havez - Venezuelas omstridte leder

Omfordeling

Chávez sørget for en historisk omfordeling av inntekter fra rike til fattige i Venezuela, ifølge Bye.

– Omfordelingen i Chávez' regjeringstid har kanskje vært den kraftigste i hele Latin-Amerika, sier Bye til NTB. Han sier ulikhetene i landet er blitt dramatisk redusert, og at Chávez snudde opp ned på samfunnet i Venezuela.

Samtidig understreker Bye at det har vært svakheter ved demokratiet i Venezuela mens Chávez har vært president. Både rettsvesenet og forhold knyttet til maktfordelingen i landet kan kritiseres.

Se også: – Du er ikke død!

Mot mediene

– I tillegg har Chávez gått hardt ut mot deler av de opposisjonelle mediene, sier Bye, som er ansatt ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Han mener imidlertid det er viktig å huske på at Chávez har vunnet en lang rekke valg og folkeavstemninger med stort flertall.

Riise sier at den største utfordringen for Venezuelas neste president, uansett hvem det blir, er sikkerhetsspørsmålet.

– Det har vært en voldseksplosjon, blant annet med en firedobling av drapsraten, og sikkerheten var den viktigste valgkampsaken for opposisjonen i fjor, sier han.

– Uansett hvem som vinner, er det vanskelig å se for seg en quick fix på dette, sier han.

Chavez' liv i bilder:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden