Willoch: – 22. juli burde gitt nyvalg

Kåre Willoch mener det er grunnlag for nyvalg i Norge. Foto: NTB scanpix
Kåre Willoch mener det er grunnlag for nyvalg i Norge. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere statsminister Kåre Willoch mener det burde vært naturlig å skrive ut nyvalg etter den samlede kritikken som regjeringen er blitt gjenstand for i forbindelse med 22. juli-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Willoch sier til Vårt Land at oppfølgingen av 22. juli viser svakheten ved at det ikke kan skrives ut nyvalg i Norge. Han viser til at alle andre parlamentariske stater har en form for oppløsningsrett.

– Hvis man kaster regjeringen Stoltenberg på grunn av fatal mangel på gjennomføringsevne, sitter man jo med det samme stortingsflertallet, sier den tidligere statsministeren.

– En grunn til at vårt system ikke fungerer helt hensiktsmessig i en sak som oppfølgingen av 22. juli, er at vi ikke har oppløsningsrett, sier Willoch.

Normalt å gå av

Regjeringspartiene og opposisjonen vedtok tirsdag enstemmig et felles vedtak med kritikk av det som sviktet i forbindelse med 22. juli.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at opposisjonen med dette slutter seg til selvkritikken han utøvet på regjeringens vegne i august i fjor. Opposisjonen derimot framhever det historiske i at regjeringspartiene kritiserer egen regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen fremmet mistillit mot den sittende regjeringen, men Willoch stiller spørsmål ved om det likevel ikke ligger mistillit i innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Det krever atskillig fortolkning å få til at teksten i Stortingets innstilling ikke er et mistillitsvotum. Det normale ville vært å gå av etter en sånn tekst, sier Willoch som ikke ønsker å blande seg opp i dagens politikk ved å si noe om hva han mener regjeringen faktisk burde gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammensatt

Bjørn Erik Rasch, som er professor i statsvitenskap, mener det slett ikke er sikkert at 22. juli-saken ville ført til nyvalg, dersom vi hadde hatt en ordning med oppløsningsrett.

– I Sverige ville det for eksempel ikke ledet til oppløsning, fordi det er for kort tid til neste valg. Der har man faste valgperioder med mulighet til å holde ekstravalg imellom. Verdien av ekstravalg blir mindre når man nærmer seg et ordinært valg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske regjeringer har på den annen side en relativt åpen mulighet til å skrive ut nyvalg, påpeker Rasch. Han mener det imidlertid er mange faktorer som spiller inn.

– En regjering vil for eksempel ikke ha noe sterkt insitament til å skrive ut et tidligvalg hvis de ligger dårlig an på meningsmålinger, som har vært situasjonen her i Norge over en viss tid. Jeg tror dette er et mye mer sammensatt spørsmål enn jeg får inntrykk av at Willoch sier, sier Rasch. (