FN-alarm om grusomheter mot albinoer:

Bølge av drap og amputasjoner av albinoer i Tanzania

Lemlestede albino-barn: Søstrene BibiAna og Tendyebua på en sykehusseng i Geita, Tanzania, i juni 2008. BibiAna fikk det ene beinet amputert av folk som trodde det ville gi dem riksom i gruvedrift og fiskeri. Foto: Marcus Bleasdale/VII/VII/Corbis/NTB scanpix.
Lemlestede albino-barn: Søstrene BibiAna og Tendyebua på en sykehusseng i Geita, Tanzania, i juni 2008. BibiAna fikk det ene beinet amputert av folk som trodde det ville gi dem riksom i gruvedrift og fiskeri. Foto: Marcus Bleasdale/VII/VII/Corbis/NTB scanpix.

FNs høykommissær for menneskerettigheter er forferdet over alle rapportene om armer og bein som kuttes av og drap på albinoer i Tanzania.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag rykket FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, ut med forferdelse over oppblomstringen av angrep på mennesker med albinisme i Tanzania.

«Trollmenn» i Tanzania tror avhogde lemmer fra mennesker med albinisme (mangel på fargestoffer i hud, hår og øyne) kan gi velstand og lykke. Denne overtroen har utløst en bølge av grusomheter.

Virkningen blir bedre av at lemlestelsen skjer fra levende mennesker, og blir sterkere jo mer offeret skriker, ifølge den grufulle overtroen som nå fører til en rekke angrep og drap på barn og voksne.

– Jeg fordømmer på det sterkeste de onde drapene og angrepene som glir gjennomført på spesielt grufulle måter, og blant annet omfatter lemlestelse i levende live, blant annet av barn, sier Pillay i en pressemelding.

Les også: Kenyaner arrestert for «albino-salg» i Tanzania

En grotesk liste

Nå krever høykommissæren at myndighetene i Tanzania skal gjøre mer for å få slutt på den groteske formen for kriminalitet, og lister opp hva som har skjedd mot mennesker med albinisme den siste tida:

31. januar i landsbyen Kanunge: Den sju år gamle guttungen Lugolola Bunzari ble slått i hjel og hans venstre arm kuttet av rett over albuen. Forbryterne tok livet også av guttens 95-årige bestefar da han prøve å verne barnebarnet sitt.

5. februar i Simiyu-regionen: Den sju måneder gamle babyen Makunga Baraka reddet livet da naboer klarte å jage menn som angrep ham og moren i hjemmet deres.

11. februar i landsbyen Mkowe: Fem menn hakket armen av den 39 år gamle kvinnen Maria Chambanenge mens hun sov sammen med to barn. I dette tilfellet ble forbryterne fanget og stilles for retten.

15. februar i landsbyen Msia: Ti år gamle Mwigulu Matonange ble angrepet av to menn som kappet av ham venstre arm over albuen. Også i denne saken er mistenkte arrestert.

Les også: Albino-drapsmenn venter på dommen i Burundi

Drapsmenn går fri

Ifølge Pillay blir forbryterne som angriper folk med albinisme altfor sjelden tatt og stilt for retten.

Av 72 dokumenterte drap på mennesker med albinisme siden 2000, er det bare kjent at fem har blitt stilt for retten.

Les Navi Pillays varsko om grusomhetene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden