Hugo Chavez er død

DØD: Venezuelas president Hugo Chavez er død. (Foto: AP)
DØD: Venezuelas president Hugo Chavez er død. (Foto: AP)

Venezuelas president Hugo Chávez er død, opplyste en sterkt beveget visepresident Nicolás Maduro tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Hugo Chávez:

* Hugo Rafael Chávez Frias ble født i 1954, utdannet seg som offiser og tjenestegjorde i Venezuelas hær. Han døde 5. mars 2013

* I 1992 deltok han i et mislykket forsøk på statskupp.

* Han sonet to år i fengsel for kuppforsøket før han ble benådet. Han ble første gang valgt til president i 2000.

* Chávez ble selv utsatt for et kuppforsøk i 2002. Han ble gjenvalgt som president i 2006 og i oktober i fjor.

* Som president har Chávez ført en politikk som ifølge internasjonal statistikk har styrket sysselsettingen og redusert fattigdommen, og som også er svært USA-kritisk.

* På den annen side har kriminaliteten i Venezuela økt kraftig, og oljepengene er ikke brukt til varige investeringer.

* Hugo Chávez fikk i 2011 stilt diagnosen kreft. Langvarig behandling for sykdommen skapte usikkerhet om landets framtid. Han har ikke vært å se siden han fikk et tilbakefall i desember.

(Kilder: Nyhetsbyrået Reuters, avisen The Guardian)

Chávez måtte til slutt gi tapt for kreftsykdommen som rammet ham for to år siden, sa Maduro i en TV-sendt tale til nasjonen. Kort etter hans død gjorde de militære det klart at de fortsetter å støtte regimet med Maduro i spissen.

Den venezuelanske presidenten var innlagt på et militærsykehus i hovedstaden Caracas da han døde.

Regjeringen i Venezuela opplyste mandag at Chávez' helsetilstand hadde forverret seg kraftig etter at han for to uker kom tilbake til Venezuela fra Cuba der han gjennomgikk en fjerde kreftoperasjon.

Den siste tiden ble pusteproblemene hans verre, og han hadde en alvorlig infeksjon i luftveiene. Samtidig satte legene i gang en ny runde med intens cellegiftbehandling.

Chávez har ikke vist seg offentlig eller talt til befolkningen siden han fikk et tilbakefall i midten av desember. Det er aldri blitt opplyst offentlig hva slags type kreft han var rammet av.

Les også: C havez - Venezuelas omstridte leder

Motstridende

Hugo Chávez var kjent for sin meget kritiske holdning til USA. Han ble gjenvalgt til en ny fireårsperiode etter en hard valgkamp i oktober i fjor.

Millioner av hans tilhengere både i Venezuela og i resten av Latin-Amerika vil sørge dypt over bortgangen til mannen som massene elsket for hans karismatiske stil, sterke USA-kritikk og bruk av landets oljepenger til å bygge helseklinikker og dele ut subsidiert mat.

Hans mange motstandere i Venezuela, derimot, så hans enmannsshow, hyppige nasjonaliseringer og ofte harde behandling av opposisjonelle som typisk for en selvopptatt diktator som kastet bort landets oljerikdom.

Les også: Chavez: - Send Bush på galehus

Nyvalg

Hans død åpner nå for nyvalg som vil være et signal om hans sosialistiske revolusjon kan overleve uten hans dominerende personlighet ved roret.

Valget må holdes innen 30 dager, og trolig står det mellom opposisjonslederen Henrique Capriles og visepresident Maduro, som Chávez selv har utpekt som sin etterfølger.

En meningsmåling nylig viste at Maduro er klar favoritt. Han er ikke bare Chávez' kandidat, men nyter også stor respekt blant mange i arbeiderklassen og kan profittere på en følelsesbølge etter sjefens bortgang.

Men presidentens død kan også åpne for intern strid i Chávez' koalisjon som spenner fra kommunister på ytre venstre til offiserer og forretningsfolk.

I tillegg viste Capriles seg i valgkampen i fjor å være den første karismatiske politikeren som opposisjonen har greid å dyrke fram på mange år.

Les også: På besøk hos Chavez

Vid betydning

Et nederlag for Maduro ville bety store endringer både i Venezuela og for Latin-Amerika, der Chávez gjennom sine 14 år ved makten ledet an i oppbyggingen av en allianse av USA-kritiske og venstreorienterte regimer.

Ikke minst Cuba, som har overlevd takket være billig olje fra Venezuela, vil være bekymret for følgene av Chávez' bortgang.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden