Inga Marte Thorkildsen utfordret konservative land

Inga Marte Thorkildsen utfordret konservative land
Inga Marte Thorkildsen utfordret konservative land

Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) kom med en skarp melding til land med konservativ katolsk og muslimsk ledelse, da hun tirsdag holdt innlegg på kvinnekommisjonens møte i FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke akseptabelt å bruke religion og kulturelle forskjeller som argument for å blokkere for enighet og for å unngå forpliktelser, sa den norske likestillingsministeren under hovedmøtet i FN for den årlige kvinnekommisjonens samling i New York.

Tema for årets møte er avskaffelse og forebygging av vold mot kvinner og jenter. Forhandlingene har pågått en uke allerede, og vil fortsette inn i neste uke. Målet er å bli enige om et felles dokument.

Thorkildsen understreket i sitt innlegg at det er en sammenheng mellom vold mot kvinner og jenter, og nivået på rettigheter til å ta egne avgjørelser for fødsler, prevensjon og seksuell helse.

Kvinnekommisjonens hovedmøte tirsdag ble ledet av Liberias Marjon Kamara. Delegater fra hele verden var til stede ved et av vårens største møter i FN, og Norge har sin plass mellom Oman og Nigeria i FN-salen.

EU-verstinger

Thorkildsen, som for første gang har holdt et innlegg i FN, er dessverre pessimistisk, men understreker likevel at hun må håpe på en enighet i år.

– Blir det ikke enighet, er det katastrofalt for mange av verdens kvinner, sier likestillingsministeren til NTB.

Tradisjonelle konservative land som Iran, Vatikanet og reaksjonære, religiøse krefter i USA er blant dem som skaper vansker i forhandlingene. Selv europeiske land, blant dem Malta, Polen og Ungarn i spissen, har satt seg på bakbeina for å bedre vilkårene for kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter.

– Det er ingen grunn til å pakke inn budskapet, sier Thorkildsen, som mener at tydelighet er middelet i forhandlingene i ukene som gjenstår.

De andre nordiske landene er Norges nærmeste samarbeidsland i forhandlingene framover, men også Brasil og Tyrkia er progressive og svært engasjerte allierte.

Les også: Mistet flyet fordi drosjesjåfør skulle be

Tap i Norge

Likestillingsministeren mottok positive tilbakemeldinger for Norges standpunkt. Også fordi hun ikke har lagt skjul på at det er utfordringer på hjemmebane. Et nylig publisert samfunnsregnskap viser at Norge årlig taper 6 milliarder kroner på grunn av vold mot kvinner og jenter.

– Vold mot kvinner og jenter er det største hindret for økonomisk vekst i utviklingsland. Vi har ikke råd til å overse dette.

Under besøket i New York har det vært en rekke panelmøter og diskusjoner. Tirsdagen ble avsluttet med møter med en rekke likestillingsministre og kolleger fra andre land.

Thorkildsen har i tillegg store forventninger til onsdagens besøk til et av byens krisesentre for kvinner. Senteret et av ordfører Michael Bloombergs prestigeprosjekt der kvinner mottar en helhetlig hjelp, med alt fra helsetjenester til juridisk bistand.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden