Kjempekomet kan treffe Mars

19. oktober 2014 kan en stor komet kollidere med Mars og gi planeten et stort nytt krater. Foto: NASA.
19. oktober 2014 kan en stor komet kollidere med Mars og gi planeten et stort nytt krater. Foto: NASA.

I oktober 2014 kan en kjempekomet treffe Mars og forårsake en av de største eksplosjonene på planeten noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Treffer kometen med navn C/2013 A1 planeten Mars i oktober neste år, kan den gjøre større skade enn asteroiden som skal ha utslettet dinosaurene på jorden.

Sannsynligheten for at kometen vil kollidere direkte med den røde planeten skal imidlertid være på «bare» 1 til 10 000.

Men selv om kometen skulle bomme, vil både Mars og romsondene i og rundt påvirkes kraftig, skriver Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard på nettsiden astroevent.no.

Grunnen til at det knyttes usikkerhet til hvorvidt kometen vil treffe eller ikke, skyldes at den bare har vært observert litt over 70 dager.

Det er derfor vanskelig å beregne banen til C/2013 A1 20 måneder fram i tid.

Les også: 20.000 rydder opp etter meteornedslaget

Beregningene så langt viser at kometen vil passere svært nær Mars 19. oktober 2014. For øyeblikket ser det ut til at kometen vil bomme med 109.000 km, noe som regnes som nært i verdensromsammenheng.

Skulle den treffe er estimatet til Anne Mette Sannes at et eventuelt krater kan bli på alt mellom 160 kilometer til 800 kilometer i diameter.

- Diameteren på kometer trenger ikke være på så mange kilometerne før de forårsaker stor skade ved sammenstøt, sier Sannes til VG.

Les også: NASA og ESA vil dytte en asteroide ut av bane

Foreløpig har ikke forskerne klart å beregne eksakt hvor stor kometen er, anslagene antyder imidlertid en diameter på mellom 6 og 50 kilometer.

Comet Siding Spring (C/2013 A1) ble oppdaget av den erfarne kometjegeren Rob McNaught ved Siding Spring Observatory i Australia i januar i år, skriver astroevent.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden