Fare for tarmbakterier i sauekjøtt
Mattilsynet har avdekket kritikkverdige forhold ved 2 av 3 geite- og saueslakterier. Dårlig slaktehygiene fører til at bakterier fra tarm, mage og hud forurenser kjøttet.
Hele 70 prosent av slakteriene fikk varsel om pålegg, og 58 prosent fikk pålegg om å utbedre forhold ved slaktehygienen da Mattilsynet gjennomførte tilsyn i 2012.
– Vi ser at slakteriene ikke følger regelverket eller sin egen bransjeretningslinje godt nok. Mattilsynet tar også selvkritikk for å ikke følge opp når vi finner tvilsomme eller uakseptable forhold hos slakteriene, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Rogaland og Agder til NTB. Herikstad har vært ansvarlig for tilsynsprosjektet med slaktehygiene på smådyrslakterier, og han understreker at Mattilsynet prioriterer arbeidet med slaktehygiene.
Bakgrunnen for tilsynsprosjektet er E. coli-utbruddet i 2006, da 18 mennesker ble alvorlig syke og ett barn døde. I ettertid viste det seg at smitten stammet fra spekemat laget av fårekjøtt.