Fare for tarmbakterier i sauekjøtt

Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Mattilsynet har avdekket kritikkverdige forhold ved 2 av 3 geite- og saueslakterier. Dårlig slaktehygiene fører til at bakterier fra tarm, mage og hud forurenser kjøttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 70 prosent av slakteriene fikk varsel om pålegg, og 58 prosent fikk pålegg om å utbedre forhold ved slaktehygienen da Mattilsynet gjennomførte tilsyn i 2012.

– Vi ser at slakteriene ikke følger regelverket eller sin egen bransjeretningslinje godt nok. Mattilsynet tar også selvkritikk for å ikke følge opp når vi finner tvilsomme eller uakseptable forhold hos slakteriene, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Rogaland og Agder til NTB. Herikstad har vært ansvarlig for tilsynsprosjektet med slaktehygiene på smådyrslakterier, og han understreker at Mattilsynet prioriterer arbeidet med slaktehygiene.

Bakgrunnen for tilsynsprosjektet er E. coli-utbruddet i 2006, da 18 mennesker ble alvorlig syke og ett barn døde. I ettertid viste det seg at smitten stammet fra spekemat laget av fårekjøtt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden