Alvdal-datter brast i gråt i retten

Akton Svein Holden sammen med jenta. Foto: NTB scanpix
Akton Svein Holden sammen med jenta. Foto: NTB scanpix

Absolutt ingenting av det datteren forteller om seksuelle overgrep og vold er riktig, hevder den 48 år gamle kvinnen som er tiltalt i Gjerdrum-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ingenting av det som står i tiltalen har skjedd. Det avviser jeg totalt, sa den 48 år gamle kvinnen da hun tirsdag begynte sin forklaring for Nedre Romerike tingrett.

Den nå 27 år gamle datteren avsluttet tirsdag formiddag sin forklaring, etter gråtende å ha fortalt retten hvor vanskelig det er å snakke om volden og overgrepene hun hevder moren utsatte henne for. Hun fortalte også at hun ved en anledning på midten av 2000-tallet forsøkte å tilgi moren for å «gi henne en ny sjanse.»

– Ingenting av det hun har forklart om seksuelle overgrep og vold fra min side er sant. Det har aldri skjedd, sa moren, og fortsatte med å si at hun heller aldri hadde sett sin daværende ektefelle begå overgrep og vold mot datteren.

Riktignok hadde hun lenge etter skilsmissen kommet over en videofilm hvor stefaren i et voldsomt sinne kjefter på datteren, men heller ikke her så hun vold, hevdet hun.

Les også: Tør ikke se moren

Husket ikke

Statsadvokat Svein Holden påpekte at 48-åringen også nektet for så å si alle anklager da hun var tiltalt i Alvdal-saken. Den endte med fengsel i 15 år for seksuelle overgrep mot hennes to yngste barn, samt to nabobarn. Tirsdag sa kvinnen at hun hadde et glimt av erindring knyttet til én seksuell handling med yngstesønnen. Hun er blitt fortalt at det hadde skjedd mer, men kan huske bare dette. Hun nekter for å ha begått overgrep mot de tre andre barna i saken.

– Kan det være på samme måte i denne saken, som det var i Alvdal-saken, at det har skjedd ting som du ikke husker, spurte Holden.

– Nei, absolutt ikke, svarte kvinnen.

– Nei, vel. Da har vi i hvert fall bakteppet for den videre utspørringen, sa statsadvokaten.

48-åringen fastslo at det ikke var rart datteren hadde problemer med å fortelle om det hun hevder moren utsatte henne for, fordi «det ikke hadde skjedd noe».

Betydelige traumer

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen legger vekt på at det er knyttet betydelige traumer til overgrepene. Ikke minst har det vært, og er det fortsatt, svært vanskelig for henne å snakke om dem.

– Jeg tror ikke at hun beskytter mor, men det er noe med at dette er så flaut å prate om. Jeg tror man får en sperre, som er både psykologisk og samfunnsskapt, sa Bohinen til NTB.

Fornærmede begynte å gråte da hun i retten tirsdag ble konfrontert med at hun forklarte seg annerledes om moren i sin rettslige forklaring enn hun har gjort blant annet i politiavhør. Det inntrykket ble underbygget under utspørringen til morens forsvarer, advokat Steffen Brandstad, hvor det framkom at kvinnen har fortalt lite, til få personer, om det hun nå hevder hun var blitt utsatt for.

Statsadvokat Svein Holden leste opp fra et brev 27-åringen skrev for snart tre år siden, som blant annet tar for seg «Mamma og meg». Der beskriver fornærmede detaljert hvordan moren og stefaren i fellesskap forgrep seg på henne, og at det skjedde i deres seng.

«Hun viste at hun var glad i meg. Hvis jeg ikke gjorde som hun sa, så ville hun være mindre glad i meg», skrev 27-åringen i brevet fra 2007.

Les også: Gjerdrum kommune vil inngå forlik med Alvdal-datter

– Er du pedofil?

– Er du pedofil, forresten, spurte statsadvokat Svein Holden da han var kommet godt i gang med sin utspørring av den 48 år gamle kvinnen.

Spørsmålet referer til et tilfelle da kvinnen ifølge datteren skal ha fleipet med at hun var pedofil, dette skal ha vært før Alvdal-saken ble kjent. I Alvdal-saken ble kvinnen dømt for overgrep mot egne og andres barn.

I retten tirsdag avviste kvinnen å ha kommet med uttalelsen, men måtte svare bekreftende da Holden stilte sitt oppfølgingsspørsmål.

– Ja, hvis det er en handlingsdiagnose, så er jeg det. Jeg har jo foregrepet meg på sønnen min, svarte hun.

– Ok, og vi vet jo alle at pedofili er nettopp en handlingsdiagnose, sa Holden.

Kvinnen understreket at gjerningene Alvdal-saken omhandler var begrenset i tid, og at de ikke har relevans utover den. De rettsoppnevnte sakkyndige fastslo den gangen ikke bare at kvinnen er pedofil, men også at det var «betydelig risiko» for at hun ville utsette barn for nye overgrep.

De samme sakkyndige har undersøkt kvinnen i forbindelse med den nye saken, og er til stede i rettssalen under hovedforhandlingen. De avgir sin erklæring etter planen om to uker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden