Hurtigruten-skip på grunn i Lofoten

Hurtigruten-skipet MS Kong Harald har gikk på grunn ved Trollfjorden i Raftsundet i Lofoten mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hurtigruteskipet var på vei nordover i Raftsundet ved den smale og spektakulære Trollfjorden i Hadsel kommune da det ble bråstopp en liten stund før midnatt mandag kveld.

Klokka 23.47 ble Hovedredningssentralen for Nord-Norge varslet om at MS Kong Harald hadde gått på grunn med 258 passasjerer og et mannskap på 57 om bord.

– Kapteinen har sagt at han anser situasjonen som relativt udramatisk. Han sier de regner med at skipet blir brakt flott ved flo sjø om lag klokka 5.45 tidlig tirsdag morgen, sier pressemedarbeider Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge til NTB.

– Vann i ballasttanken

Meldingene fra broen på hurtigruteskipet var fra første stund at dette var en udramatisk grunnstøting, og at det ikke var noen fare for verken passasjerer, mannskap eller skip.

– Status er at et hurtigruteskip med over 200 personer om bord har gått på grunn. Men det er ingen akutt fare for mennesker, passasjerer eller skipet, sa vakthavende redningsleder Øyvind Aadde til NTB kort tid etter den første meldingen.

Det var klart at skipet tok inn litt vann i en ballasttank i baugen, men kapteinen betegnet likevel situasjonen som relativt udramatisk.

Ifølge Aadde skal det være vann i ballasttanken.

Venter på høyvann

To skip ble raskt dirigert til stedet der MS Kong Harald midlertidig stoppet sin ferd inn i den spektakulære Trollfjorden. Både redningsskøyta Stormbull og kystvaktskipet Svalbard var i 1-tida kommet fram til havaristen.

Det var aldri aktuelt å vurdere evakuering av de 258 passasjerene.

– Det som sannsynligvis skjer når havaristen har kommet seg av grunn, er at den kjører inn til Svolvær for egen maskin. Der går passasjerene av skipet som deretter kjører videre til verftet, sier Geir Mortensen.

Han forteller ellers at forholdene på sjøen er gunstige og at passasjerene skal være ved godt mot.

– Været er fint, og skipet ligger innaskjærs, rett ved innløpet ved Trollfjorden, sier han.

Trang fjord

Den trange Trollfjorden ligger i Raftsundet, like nord for Svolvær. Trollfjorden er bare 70 meter bred i munningen før den vier seg ut. Den besøkes daglig av Hurtigruten, og hurtigruteskipet MS Trollfjord er oppkalt etter nettopp denne fjorden.

Kommunikasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten forteller til VG at det er baugen på skipet som står på en grunne. Han understreket tidlig at det ikke var noen akutt fare.

– Det er ingen fare, men man må vente på tidevannet før båten kan komme seg løs, sier Norum.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden