– Hiv-nyheten er en sensasjon

SENSASJON: Forskere i USA har for første gang klart å kurere ett spedbarn født med hiv. (Foto: NTB scanpix)
SENSASJON: Forskere i USA har for første gang klart å kurere ett spedbarn født med hiv. (Foto: NTB scanpix)

Men hiv-forsker i Leger uten grenser tar likevel forbehold etter gjennombruddet i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kom nyhetene fra USA om at forskere for første gang har klart å kurere et spedbarn som var født med hiv.

Den vellykkede behandlingen med vanlige hiv-medisiner kan være et gjennombrudd i arbeidet for å finne måter å kurere spedbarn som blir født med hiv-viruset.

– At noen kan bli kurert for hiv er i seg selv en sensasjon, sier lege og hiv-forsker Asgeir Johannessen i Leger uten grenser til Dagbladet.

Bakgrunn: Hevder å ha kurert spedbarn for hiv

Tar forbehold

Forskerne er nøye med å påpeke at det dreier seg om en funksjonell kur, ikke en total kur. Det er fordi viruset ikke er fullstendig fjernet.

Likevel er det redusert til et så lavt nivå at kroppen selv kan takle det uten behov for medisiner.

OPTIMISTISK: Hiv-forsker i Leger uten grenser, Asgeir Johannessen, gleder seg over nyhetene fra USA. (Foto: Leger uten grenser)OPTIMISTISK: Hiv-forsker i Leger uten grenser, Asgeir Johannessen, gleder seg over nyhetene fra USA. (Foto: Leger uten grenser)

– Dette er selvfølgelig kjempespennende, at det ser ut til å gå an å bli kvitt viruset etter at det har kommet i kroppen, men det er foreløpig snakk om ett enkelt tilfelle. Det er grunn til å være tilbakeholden, sier Johannessen til Dagbladet.

Les også: Brukte HIV-virus for å kurere kreftsyke Emma

Skjedd én gang før

Tidligere kjenner man bare til ett eneste tilfelle der en hivsmittet er kurert; en amerikaner som ble frisk etter en ryggmargstransplantasjon for å kurere leukemi.

Men i det nye tilfellet ble den lille jenta kurert uten andre medisiner enn standardmedisiner til bekjempelse av viruset.

Forskjellen var at hun fikk en større dose medisiner enn vanlig, og at behandlingen begynte mindre enn 30 timer etter fødselen, lenge før det forelå en positiv diagnose, fordi moren var hivsmittet.

Jenta er nå to og et halvt år gammel. Hun har ikke fått medisin på ett år og viser ingen tegn på sykdommen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden