– Christoffer-dommen er en hån

FÅR KRITIKK: Dommer Reidun Wallevik (i midten), under domsavsigelsen i Christoffer-saken i Agder lagmannsrett i Tønsberg mandag ettermiddag. (Foto: NTB scanpix)
FÅR KRITIKK: Dommer Reidun Wallevik (i midten), under domsavsigelsen i Christoffer-saken i Agder lagmannsrett i Tønsberg mandag ettermiddag. (Foto: NTB scanpix)

Leder av Stine Sofies stiftelse, Ada Sofie Austegard, fortviler over at Agder lagmannsrett reduserte straffen for moren til Christoffer Gjerstad Khile (8).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Christoffer-rettssakene:

* 2005: Onsdag 2. februar døde åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle i sitt hjem i Kodal i Vestfold. Han hadde store hodeskader, et 17 cm langt kraniebrudd og flere skader på kroppen. I munnen og nesen fant obdusenten papir.

*Etter at politiet hadde henlagt saken to ganger, beordret Riksadvokaten at stefaren skulle tiltales for mishandling og legemsbeskadigelse med døden til følge og under særdeles skjerpende omstendigheter. Stefaren nektet straffskyld.

* 2008: Tønsberg tingrett fant stefaren skyldig og dømte ham til ubetinget fengsel i seks år.

* 2009: Stefaren anket til Agder lagmannsrett, men også juryen der fant ham skyldig. Den 30. april ble mannen dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet Christoffer til døde.

* Stefaren anket dommen, men anken ble avvist av Høyesterett.

* Etter dette krevde Christoffers biologiske far at Christoffers mor skulle etterforskes for medvirkning til vold med døden til følge. Etterforskningen ble henlagt én gang, men gjenåpnet av Riksadvokaten.

*Etter Christoffers død fikk hans mor og stefar to barn sammen. Disse er plassert i fosterhjem av barnevernet.

* 2011: Christoffers mor ble 23. juni tiltalt for passiv medvirkning til volden mot Christoffer.

* 2012: Tønsberg tingrett dømte 24. april moren til fengsel i to år og seks måneder, hvorav 120 dager ubetinget. Resten av straffen var betinget med en prøvetid på to år.

* 2013: 4. februar 2013 startet ankesaken mot moren til Christoffer i Agder lagmannsrett. Forsvareren hevder moren ikke forsto at stefaren mishandlet sønnen hennes.

* 2013: 18. februar legger aktor ned påstand om fengsel i to og et halvt år, hvorav 120 dager ubetinget fengsel for moren. Bistandsadvokat Knut Gunnar Brindem legger ned krav om erstatning opptil 350.000 kroner og oppreisning på 75.000 solidarisk ansvarlig sammen med den dømte ektemannen.

* 2013: 4. mars falt dommen i Agder lagmannsrett: Moren ble dømt til betinget fengsel i ett og et halvt år for passiv medvirkning til volden som tok livet av sønnen i 2005.

– Denne dommen gir et tydelig signal på hvor lite alvorlig domstolen ser på hva som har skjedd. Enda mer beklagelig er det at denne dommen vil sette rettspraksis for fremtidige saker der det er unnlatelse fra den ene omsorgspersonen, sier Austegard til NTB.

Stine Sofies stiftelse jobber for økt rettssikkerhet for barn og unge som blir utsatt for overgrep.

Bakgrunn: Christoffers mor slipper fengsel

– Rett og slett en katastrofe

Austegard sier alle som jobber mot vold mot barn hadde håpet og forventet at Christoffer-saken skulle gi en føring for straffenivået for omsorgspersoner som unnlater å gripe inn når barn de har ansvar for blir utsatt for vold og overgrep.

– Det lave straffenivået i denne saken vil bli brukt som utgangspunkt i alle fremtidige slike saker, det er er rett og slett en katastrofe. Dommen er en hån, raser Austegard.

Moren til Christoffer var tiltalt for ikke å ha grepet inn og beskyttet sønnen mot stefaren, som er dømt til åtte års fengsel for å ha tatt livet av stesønnen.

I Tønsberg tingrett fikk hun en straff på to og et halvt år, hvor av fire måneder av straffen ble gjort ubetinget.

Agder lagmannsrett reduserte mandag straffen til ett og et halvt år betinget fengsel.

Les også: Politivitne: – Jeg føler vi sviktet Christoffer

Skuffet over at datteren ikke må sone

Ragnhild Gjerstad beklager at datteren ikke må sone en straff i fengsel for sin passive medvirkning til volden barnebarnet ble utsatt for.

Som mor og bestemor har Gjerstad fulgt straffesaken mot datteren. Hun vitnet selv mot datteren og har siden fulgt den to uker lange rettssaken tett.

Da dommen om passiv medvirkning falt mandag ettermiddag ble Gjerstad derimot skuffet over at Agder lagmannsrett gjorde hele straffen på halvannet år betinget.

– Jeg må si jeg er skuffet. Jeg hadde håpet hun måtte inn og sone, men nå vil hun ikke det, sier 58-åringen til NTB.

Hun begrunner ønsket om datterens soning med at hun hadde håpet et fengselsopphold vekk fra den fengslede ektemannens familie ville fått henne på andre tanker. Mor og datter har i dag ingen kontakt.

– Hvis hun hadde kommet inn for å sone ville hun fått hjelp. Det får hun ikke nå, så jeg frykter vi går vanskelige tider i møte, sier Gjerstad.

Les også: Stefaren til Christoffer banket opp i fengsel

Faren synes dommen er for mild

Faren til Christoffer mener dommen mot den avdøde åtteåringens mor er for mild og er uenig i at hun ikke kunne innse at volden kunne ende med døden.

– Vi er enige i at hun dømmes for medvirkning. Vi er ikke enige i at hun ikke kunne innse dødsfølgen. Vi mener dommen er noe for mild med at man legger dette til grunn. Vi er av den oppfatning at det er klare holdepunkter for å kunne innse dette, sier hans bistandsadvokat, Knut Gunnar Brindem.

Christoffers mor slipper også å betale erstatning til Christoffers far.

– Erstatningskravet henger sammen med om hun kunne innsett muligheten for dødsfølgen. Når hun frifinnes for det, så visste vi med en gang at hun også ble frifunnet for erstatningskravet, sier Brindem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden