Erik Solheim med ny bok:

– Jens Stoltenberg er uten visjoner

- Kom deg ut på verandaen, Jens! oppfordrer Erik Solheim. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
- Kom deg ut på verandaen, Jens! oppfordrer Erik Solheim. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

- Jeg savner at Jens Stoltenberg vil fortelle Norge og verden hvilke store ting han ønsker å gjennomføre. Regjeringen skulle ikke ha satt bort «Månelandingen» på Mongstad til Statoil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier forhenværende SV-topp og statsråd nettopp under Jens Stoltenberg, Erik Solheim, til ABC Nyheter.

- Hvis vi rødgrønne skal gjenvinne valget til høsten, må det være synlig hva vi vil. Folk må se at det vi vil gjennomføre de neste årene, er noe vi må gå mann av huse for å få til.

Det sa Erik Solheim da han mandag presenterte sin nye bok «Politikk er å ville», en tittel han har lånt fra den legendariske svenske statsministeren Olof Palme.

- Råvaren det er klart minst av i verden, er politisk vilje. For første gang i menneskehetens historie har vi alle ressurser og all kunnskap til å løse fattigdomsproblemet og trusselen mot jordas miljø, artenes overlevelse og klimaendring, sier Solheim og påpeker:

- Siden 2008 har kineserne rullet ut 10.000 km høyhastighets jernbane. I de sju årene jeg satt i regjering, klarte vi ikke å få bygd dobbeltspor til Ski.

Les også: - SV ville fått bedre klimapolitikk med Frp enn Ap

– Stoltenberg ut på verandaen

- Gir de rødgrønne partiene nå de visjonene som skal få velgerne til å gå mann av huse?

- Alle ser at det ikke er der. Jeg legger fram forslag i boka hva det bør være, sier Solheim og lister opp:

- Kreativ bruk av oljefondet. Det store lærerløftet. Alle vet at dset er lærerne som er viktigst i skolen. Og hvorfor skjærer vi ikke gjennom i striden om Munchmuseet? Det ville gitt folk trygghet for at det kan bli tatt beslutninger her i landet.

I boka kritiserer Solheim at norske politikere mangler vyer. Jens Stoltenberg roses for å være kunnskapsrik på økonomi og klimakvoter. Men det er ikke nok ifølge Solheim.

- Hva savner du fra Stoltenberg?

- Jeg savner at han skal gå på verandaen, ta et overblikk over Norge og verden og fortelle hva han virkelig vil se som viktig å gjennomføre, sier Solheim.

– Systemkrise å bruke Statoil

- Men mangelen på store vyer er enda tydeligere i opposisjonen. Jeg har til gode å høre hvorfor Høyre vil styre Norge, presiserer Solhei.

Én stor tanke Jens Stoltenberg har hatt, er den mye omtalte «månelandingen» med fangst og rensing av CO2 på Mongstad. Den lanserte statsministeren i sin nyttårstale i 2007. Men beslutningen om rensing i full skala utsettes stadig.

- Har «månelandingen» vært så umulig å gjennomføre som det har blitt framstilt som, eller mangler Stoltenberg den styringsviljen du omtaler i boka?

- Det er mye vanskeligere å få utviklet ny teknologi, enn vi tror. Men jeg ser to store systemproblemer i den saka:

- Det ene er at man satte bort utviklingen til et selskap som har oljeutvinning som sin hovedsak, Statoil. Dette skulle vært satt bort til selskaper som har utviklingen av karbonfangstteknologi som område, sier Solheim.

Les også: Statoil i Rio: - Ikke på 20 år

Tror ikke på sabotasje

- Jeg tror ikke Statoil har sabotert. Men de har ikke noen økonomisk drivkraft til et slikt prosjekt, mener han.

- Det andre er at vi er så systemtro i Norge at vi ikke løfter noe ut. I andre land ville Helge Lund kommet hvert kvartal og rapportert til statsministeren, ikke til Gassnova eller annet organ.

- Som statsråd var vel også du med på å gi Statoil oppdraget med teknologiutviklingen for fangst og lagring av CO2?

- Ja, dette er selvkritikk, ikke anklage mot andre. Det var en så sterk vilje til å få til dette, Statoil fordi de ønsket Mongstad-anlegget, regjeringen for å overleve, at vi glattet over, sier Erik Solheim.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden