Al-Qaida bekrefter at leder i Nord-Afrika er drept

Abdelhamid Abou Zeid, lederen for al-Qaidas gren i Nord-Afrika, ble drept i et angrep nord i Mali i forrige uke. Det bekrefter en talsmann for terrornettverket. Foto: Reuters / NTB scanpix
Abdelhamid Abou Zeid, lederen for al-Qaidas gren i Nord-Afrika, ble drept i et angrep nord i Mali i forrige uke. Det bekrefter en talsmann for terrornettverket. Foto: Reuters / NTB scanpix

Terrornettverket al-Qaida bekrefter på en nettside at nettverkets leder i Nord-Afrika, Abdelhamid Abou Zeid, er drept i Mali. Mokhtar Belmokhtar skal imidlertid fortsatt være i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Zeid ble drept som følge av et fransk bombeangrep i Ifoghas-fjellene, sier et medlem av al-Qaida i Maghreb (AQIM), som vanligvis skriver for islamistiske nettsider, til det mauritanske nyhetsbyrået Sahara Medias.

Al-Qaida-kilden avviser imidlertid at den andre islamistlederen i regionen, Mokthar Belmokthar, også ble drept i angrepet.

– Belmokthtar er i live og befinner seg i Gao-regionen der han kjemper mot fienden, sier AQIM-medlemmet til Sahara Medias.

Les også: E-tjenesten: – Al-Qaida har skiftet strategi

Fransk forsvarssjef

Tidligere mandag sa den franske forsvarssjefen, admiral Edouard Guillaud at det var sannsynlig at Zeid ble drept i kamper med tsjadiske styrker nord i Mali i forrige uke.

– Det er trolig, men bare trolig, sa Guillaud.

De tsjadiske soldatene tilhørte den afrikanske styrken som sammen med franske styrker gjennomførte en militæroperasjon i Mali for å hjelpe maliske regjeringsstyrker med å slå ned det islamistiske opprøret nord i landet.

Guillauds kommentar er den første fra franske myndigheter som gir en forbeholden bekreftelse på at lederen for al-Qaida i Maghreb (AQIM) er drept i Mali.

Les også: Al-Qaida utpeker Norge som terrormål

In Aménas

I helgen kunngjorde en talsmann for Tsjads væpnede styrker at Zeid var drept sammen med islamistlederen Mokhtar Belmokhtar i kamper med tsjadiske styrker nord i Mali.

En talsmann for islamistgruppen til Belmokhtar var raskt ute med å avvise påstanden og sa at Belmokhtar fortsatt er i live.

Belmokhtar sto bak angrepet på gassanlegget In Aménas i Algerie i januar der fem nordmenn var blant de drepte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden