E-tjenesten: – Al-Qaida har skiftet strategi

E-tjenesten og generalløytnant Kjell Grandhagen omtaler situasjonen i Pakistan som vanskelig. Foto: NTB scanpix.
E-tjenesten og generalløytnant Kjell Grandhagen omtaler situasjonen i Pakistan som vanskelig. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarets etterretningstjeneste mener de regionale nettverkene til al-Qaida har fått betydelig økt innflytelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

E-tjenesten la mandag fram den årlige ugraderte rapporten om sine trusselvurderinger.

Et land som vekker bekymring er Pakistan:

«Den økonomiske situasjonen har vært svært vanskelig i årevis, og selv om flere reformer har vært bebudet og forsøkt implementert, har lite skjedd.» heter det i rapporten.

E-tjenesten er opptatt av manglende samarbeid mellom militære og sivile myndigheter. Militære operasjoner følges ikke opp av sivil innsats, selv om den militære tilnærmingen er forankret hos politisk ledelse. Det tilføyes:

«Dermed er det lite som bidrar til å håndtere de underliggende årsakene til religiøs og sekterisk ekstremisme i Pakistan.»

E-tjenesten mener likevel det virker som samarbeid i noen grad er på plass.

Afghanistan etter ISAF

Etteretningstjenesten mener også at al-Qaida har skiftet strategi. Det sentrale lederskapet holder fortsatt til i stammeområdene mellom Pakistan og Afghanistan. Dette lederskapet utøver ideologisk overoppsyn med bevegelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå har de regionale nettverkene også fått «betydelig økt innflytelse». Det gjelder særlig i Irak, i det islamske Maghreb, på den arabiske halvøy og al-Shabaab. I tillegg eksisterer det en rekke mindre grupper i Nord-Afrika og Midtøsten som er sterkt inspirert av al-Qaidas ideologi, mener E-tjenesten.

I tillegg trekker en at både India, Iran og Kina vil ha øke sine aktiviteter rettet mot Afghanistan, etterhvert som ISAF og de internasjonale styrkene trekker seg ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Etterretningssjef: – Angrepet i Algerie kom overraskende

Årets åpne trusselvurdering går i liten grad inn på angrepet mot det delvis Statoil-eide oljeanlegget i Algerie, men man er bekymret for islamistenes fremvekst i Nord-Afrika.

I kjølvannet av den såkalte arabiske våren, er man fortsatt usikker på hvordan fremtiden vil bli i flere av landene. Det er spesielt Syria, men også en eventuell konflikt mellom Israel og Iran, som vekker bekymring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rolig i nord

Når det gjelder Arktis, så sier E-tjenesten at eventuelle bekymringer bør tones ned. En sier seg fornøyd med at landene som grenser opp mot Nordpolen ser ut til å ville følge forhandlingsveien og FN.

Les også: Kina ser verdifulle vannveier i Arktis

Et område som kan utløse konflikter er åpningen av nordøst- og nordvest-passasjene hvor Russland og Canadas ønsker om nasjonal kontroll over disse, kan komme i konflikt med hva USA og Kina ønsker.

Islamistisk terror

Når det gjelder mulige terrortrusler, mener E-tjenesten fortsatt at det er ekstreme islamister som utgjør den største trusselen - også i forhold til norske interesser i utlandet:

«Utviklingen der ekstreme islamister med tilknyt­ning til Norge reiser til konfliktsoner og tilknytter seg militante islamistgrupper, vurderes å bidra til et større fokus på norske interesser internasjonalt», heter det i trusselvurderingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bhatti etterlyses over hele verden

«Militant islamisme utgjør fremdeles den mest alvorlige terrortrusselen mot norske interesser i utlandet», slår en også fast.

Når det gjelder høyreekstreme, sier en av det internasjonale samarbeidet hovedsaklig er på et ideologisk og politisk nivå, og at man «så langt» ikke har avslørt noe ønske om terrorhandlinger på tvers av landegrensene.