Tør ikke se moren når hun forklarer om vold og overgrep

Aktor Svein Holden og bistandsadvokat for den tiltalte kvinnens datter, Anne Kristine Bohinen, i Nedre Romerike Tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Aktor Svein Holden og bistandsadvokat for den tiltalte kvinnens datter, Anne Kristine Bohinen, i Nedre Romerike Tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Datteren til den overgrepsdømte moren i Alvdal-saken er så redd for moren og den tidligere stefaren at retten måtte be de to flytte seg da datteren skulle forklare seg i retten mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før hun satte seg i vitneboksen ba 27-åringen om at moren og den tidligere stefaren, som begge er tiltalt for grov vold og gjentatte seksuelle overgrep mot henne, måtte flytte seg.

– Hun er veldig redd. Da min klient vitnet i Alvdal-saken, satt moren med blikket festet på min klient hele tiden. Vi anser henne som meget manipulerende. Jeg frykter at min klient vil bli paralysert hvis moren får anledning til å stirre på henne, sa bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen før den nå 27 år gamle kvinnen inntok vitneboksen.

Les også: Alvdal-mor kan bli første kvinne som får forvaring for overgrep

Nekter straffskyld

Ifølge tiltalen skal moren og hennes daværende ektemann ha utført vold og seksuelle overgrep i en sjuårsperiode fra kvinnen var rundt fem år gammel. Tiltalen er i stor grad basert på fornærmedes forklaring til politiet. Begge de tiltalte nektet straffskyld etter at aktor, statsadvokat Svein Holden hadde lest opp tiltalen.

27-åringen fortalte mandag formiddag at etter en «grei» start, begynte stefaren raskt å øve vold mot henne etter at han flyttet sammen med moren på Gjerdrum i Akershus.

Hun fortalte at stefaren hadde gitt henne ørefiker, slått henne med belte og tvunget henne til å kle seg naken. Hun fortalte også om omfattende seksuelle overgrep, og forklarte detaljert om fire samleier.

Hun sa at hun ikke visste eksakt hvor gammel hun var da overgrepene startet.

Med svak stemme forklarte hun hvordan hun forsøkte å komme seg løs fra stefaren da han forgrep seg på henne, men at hun ikke klarte det.

– Jeg var fryktelig redd, sa hun.

Ifølge 27-åringens forklaring skal også moren ha slått henne og ha visst om at stefaren mishandlet henne.

Retten har satt av hele dagen, samt deler av tirsdagen til 27-åringens forklaring.

Les også: Gjerdrum kommune vil inngå forlik med Alvdal-datter

Barnevernet

Blant dem som skal vitne i den tre uker lange rettssaken er representanter for barnevernet i Gjerdrum. Aktor Svein Holden fortalte i sitt innledningsforedrag at barnevernet i Gjerdrum fikk en bekymringsmelding allerede i desember 1991. Melderen var anonym, men under etterforskningen kom det fram at det var jentas tante som sendte meldingen. Hun skal vitne i rettssaken.

27-åringen fikk i februar 1,9 millioner kroner i erstatning fra Gjerdrum kommune etter utenomrettslige forliksforhandlinger. Kommunen vedgår å ha begått flere feil og sviktet sine oppgaver da den ikke fulgte opp bekymringsmeldinger om jenta.

Blir hun dømt, kan jentas mor blir den første kvinnen som får forvaring i en sedelighetssak. Aktor Svein Holden tar forbehold om at han vil legge ned påstand om at den 48 år gamle kvinnen dømmes til forvaring i 17 år med en minstetid på ti år. I Alvdal-saken ble kvinnen dømt til 15 års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i mangeårige seksuelle overgrep mot to av sine andre barn, samt overgrep mot to nabobarn.

Den nå 49 år gamle stefaren er ikke domfelt for overgrep tidligere.

Les også: Alvdal-mor siktet for flere overgrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden