Mitt Romney lei for ikke å være president

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt første intervju siden han tapte presidentvalget i fjor høst, sier Mitt Romney at det gjør vondt å tenke på at han bare er tilskuer og ikke president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør vondt ikke å være der, ikke å være i Det hvite hus for å gjøre det som trengs, sa Romney til TV-kanalen Fox søndag.

I intervjuet kom han med ny voldsom kritikk av president Barack Obama for ikke å lede og for å drive med politikk i stedet for å søke løsninger på budsjettkrisen.

– Det verste med å tape er å sitte i denne kritiske situasjonen og se på, å se at denne gylne anledningen glir unna på grunn av politikk, sa han.

Han kritiserte Obama for fortsatt å opptre som om han ennå drev valgkamp ved å fly landet rundt for å fremme sine argumenter om hvordan budsjettunderskuddet skal reduseres og kritisere republikanerne, framfor å søke tverrpolitisk kompromiss.

Tilbake i aksjon

Intervjuet er det første skritt i en prosess for å komme tilbake på scenen etter nederlaget. Han har siden november holdt en lav profil sammen med sin kone i deres hjem i det sørlige California.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men om to uker planlegger Romney å holde sin første offentlige tale siden valget på en konferanse for konservative aktivister i Washington.

I intervjuet, som ble tatt opp i forrige uke og sendt søndag, unngikk Romney å svare på spørsmål om den harde kritikken han har fått fra andre republikanere for en mislykket valgkamp full av feiltrinn.

Men han innrømmet at det hadde vært en feil å ignorere velgerne i de raskt voksende minoritetsgruppene i USA, særlig latinos og svarte, som i overveldende grad stemte på Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trodde på seier

Men han sa at han helt til tidlig på valgnatten var overbevist om at han var på vei mot seier i presidentvalget.

Det var først da han så hvor jevne valgdagsmålingene var i Florida, at han fikk bange anelser, og det var da dårlige resultater begynte å komme fra Ohio, at han innså at det hele var over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa han ikke har noen planer om å stille til valg igjen, men at han likevel ønsker å være aktiv på den offentlige arena.

Hans kone Ann, som også var med på deler av intervjuet, sa hun gråt da mannen tapte, men at de nå har kommet videre i livet, med sine fem sønner og 20 barnebarn.

Hun sa hun fortsatt er sint på mediene for å ha gitt det hun kalte et feilaktig bilde at hennes mann. Ved å tegne et bilde av ham som rik og ute av kontakt hindret mediene velgerne i «å bli kjent med Mitt slik han virkelig er».