Jens går for sølv

GAMMEL ELLER NY: Ved høstens stortingsvalg er det i realiteten disse to som kjemper om statsministertittelen. Skal Jens Stoltenberg få en ny periode, og dermed ta andreplassen på listen over Norges lengstsittende statsministre allerede i juni til neste år? Eller blir Erna Solberg statsminister for første gang? (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Ingen slår Einar Gerhardsens 6226 dager med det første. Men om de rødgrønne skulle vinne høstens stortingsvalg, blir Jens Stoltenberg raskt den statsministeren som har sittet nest lengst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges lengstsittende statsministre
1. Einar Gerhardsen (Ap), 6226 dager


2. Johan Nygaardsvold (Ap), 3750 dager

3. Gro Harlem Brundtland (Ap), 3691 dager

4. Gunnar Knudsen (Venstre), 3383 dager

5. Jens Stoltenberg (Ap), 3274 dager (per 1. mars 2013) *

6. Johan Ludwig Mowinckel (Venstre), 2517 dager

7. Kjell Magne Bondevik (KrF), 2341 dager

8. Johannes Steen (Venstre), 2311 dager

9. Per Borten (Sp), 1982 dager

10. Odvar Nordli (Ap), 1847 dager

11. Johan Sverdrup (Venstre), 1843 dager

12. Kåre Willoch, (Høyre), 1668 dager

* Jens Stoltenberg overtar fjerdeplassen 18. juni i år. På valgdagen 9. september kommer han til å ha sittet som statsminister i 3467 dager.

* Kilder: Wikipedia, NTB

Svenskene har verdensrekorden

Tage Erlander var statsminister for Socialdemokraterna i Sverige i 23 år og tre dager fra 11. oktober 1946 til 14. oktober 1969. Dermed er han den regjeringssjefen som har sittet lengst og uten avbrudd på sin post blant alle verdens demokratisk valgte ledere.

Blant de nåværende og folkevalgte statsoverhoder i frie demokratier i Europa, er Jean-Claude Juncker den som har sittet lengst. Juncker (58) har vært statsminister i Luxembourg siden 20. januar 1995, altså i mer enn 18 år.

Tar man med land med diktatoriske ledere, mangel på et reelt demokrati, mye valgfusk eller fravær av parlamentariske valg, er det Fidel Castro som innehar førsteplassen med Kim Il-sung på andre. Castro hadde makten på Cuba i litt over 52 år – fra 1959 til han overlot makten til sin lillebror Raúl Castro i 2011. Kim Il-sung var Nord-Koreas ubestridte leder i nesten 46 år fra 1948 til han døde og sønnen Kim Jong-il tok over i 1994.

Jens Stoltenberg, som blir 54 år 16. mars, har akkurat nå femteplassen på listen over Norges lengstsittende statsministre.

Fjerdeplassen tar Stoltenberg lett. Til og med andreplassen er innen rekkevidde for vår sittende statsminister.

Landsfaderen Gerhardsen

Einar Gerhardsen var statsminister i tre omganger, til sammen 17 år og 17 dager på 1940-, 1950- og 1960-tallet. Ingen norsk statsminister har hatt makten lenger enn ham. Landsfaderen, som først og fremst forbindes med oppbyggingen av Norge etter andre verdenskrig, er en legende i norsk politikk.

Hvis Jens Stoltenberg forblir statsminister sammenhengende fra nå og fram til 1. april 2021, slår han Gerhardsens rekord. Det er cirka åtte år til, og Stoltenberg og co. må i så fall vinne både årets valg og det neste i 2017.

Akkurat nå ser det ikke ut til at Stoltenberg blir sittende etter høstens stortingsvalg. Det avholdes 9. september.

Ifølge en rekke meningsmålinger de siste månedene er det de borgerlige partiene – med Høyre og Fremskrittspartiet i spissen – som får flertallet på Stortinget til høsten. Da blir etter alt å dømme Erna Solberg statsminister.

– Slik det ser ut i øyeblikket, er det små sjanser for at Jens Stoltenberg og de rødgrønne får en ny periode. Men mye kan skje i løpet av valgkampen, og ingenting er avgjort før valgdagen, understreker sjefredaktør Arne Strand i Dagsavisen.

Les også: Høyre: Lite å lære av svensk skolepolitikk

Fire fra Ap på topp

Allerede 18. juni i år går Jens Stoltenberg forbi Venstre-mannen Gunnar Knudsen, som per i dag har fjerdeplassen på listen over landets lengstsittende statsministre.

Knudsen var statsminister i Norge i til sammen ni år, tre måneder og fem dager for rundt 100 år siden. Han er for øvrig den eneste politikeren blant de fem på topp som ikke er fra Arbeiderpartiet. Når Stoltenberg i juni skyver Knudsen ned på femteplassen, troner fire Ap-politikere på toppen av listen.

Johan Nygaardsvold er den som har sittet nest lengst som statsminister i Norge. Han huskes best som statsminister for Norge under andre verdenskrig – da med regjeringssete i London. Tredjeplassen er det Gro Harlem Brundtland, landsmoderen, som har.

Hvis Stoltenberg blir gjenvalgt til høsten, vil han ta Brundtlands tredjeplass i april til neste år. Andreplassen tar han to måneder senere, altså i juni 2014.

– Det er en bragd dersom de rødgrønne skulle bli valgt for en tredje periode. Det ville blitt en historisk begivenhet – ikke bare i Norge, men også i Europa. I Norge og mange andre europeiske demokratier er det nemlig sjelden at sittende regjeringer blir gjenvalgt, i hvert fall to ganger på rad, påpeker Arne Strand.

Les også: Arbeiderpartiet får 1,6 millioner til valgkampen

Sannsynlig sjokk

Det skyldes først og fremst finanskrisen at Sp, SV og Ap i det hele tatt fikk flertallet etter valget i 2009, ifølge valgforsker og professor Frank Aarebrot.

– Våren 2009 ledet også de borgerlige partiene på meningsmålingene, men etter finanskrisen snudde det. Vi kaller det et eksternt sjokk når forhold utenfor landet får følger for valgutfallet, sier Aarebrot.

Han ser ikke bort fra at det kommer et tilsvarende eksternt sjokk foran årets valgkamp, for eksempel om krisen i Europa av en eller annen grunn skulle forsterkes kraftig. Interne sjokk – som en skandale innad i et parti eller et departement – kan også få velgermassene til å snu.

– Det er faktisk sannsynlig at det kommer én eller flere skandaler før valget. Det gjør det foran de fleste valg. Men så spørs det hvor store folk synes skandalene er, og hvilket eller hvilke parti skandalene rammer, poengterer valgforskeren.

Arne Strand tror Stoltenberg synes det er gjevt at han snart er den norske statsministeren som har sittet fjerde lengst. Frank Aarebrot tviler imidlertid på at han er så opptatt av det.

– Idrettsutøvere som Petter Northug samler ikke på fjerdeplasser. Det gjør nok heller ikke statsministeren. Og Gerhardsens førsteplass kan han nok bare drømme om, sier valgforskeren.

Men det er uansett sølvplassen Jens Stoltenberg kjemper om nå.

Les også: – Fagbevegelsen er blitt en ren protestbevegelse i Europa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden