– Assad stiller i syrisk presidentvalg neste år

Syras president Bashar al-Assad har til hensikt å stille i neste års presidentvalg, opplyser Iran. Hvordan et slikt valg kan arrangeres i det borgerkrigsherjede Syria, er derimot langt fra klart. Foto: Sana (Reuters)
Syras president Bashar al-Assad har til hensikt å stille i neste års presidentvalg, opplyser Iran. Hvordan et slikt valg kan arrangeres i det borgerkrigsherjede Syria, er derimot langt fra klart. Foto: Sana (Reuters)

Syrias president Bashar al-Assad planlegger å stille som kandidat i neste års presidentvalg i Syria, opplyser Irans utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den iranske utenriksministeren Ali Akbar Salehi fikk besøk fra sin syriske kollega Walid al-Muallem lørdag, og Salehi slo fast at president Assad vil forbli en legitim leder i Teherans øyne fram til neste års presidentvalg.

– Assad vil, som mange andre, stille til valg. Det syriske folket får velge den de ønsker, påpekte Salehi.

Les også: Omstridt syrisk opposisjonsforslag om samtaler

Iran regnes som Syrias nærmeste allierte, og Salehi gjorde det klart at landet er tilhengere av en politisk løsning.

– Men den syriske regjeringen har ikke annet valg enn å kjempe mot terroristene, understreket han.

Terrorister er betegnelsen det syriske regimet bruker på opprørssoldatene som kjemper mot Damaskus. Walid al-Muallem kritiserte på sin side USAs beslutning om å støtte opprørerne og opposisjonen med 60 millioner dollar i såkalt ikke-dødelig støtte.

– Jeg skjønner ikke hvordan USA kan gi penger til en gruppe som dreper det syriske folket, tordnet den syriske utenriksministeren.

Les også: - Over 80 drept i eksplosjoner i Syria

Harde kamper

Inne i Syria fortsetter de harde kampene mellom regjeringsstyrkene og opprørsgrupper.

– Harde sammenstøt mellom opprørssoldater fra flere bataljoner og regulære regjeringsstyrker har rast siden daggry i utkanten av byen Raqa. Eksplosjoner kunne høres i byen, og tårn av røyk kan ses inne i byen, opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) i en uttalelse lørdag.

Regjeringshæren skal ha skutt granater mot områder i byen og satt inn helikoptre som beskjøt opprørsstillinger. SOHR sier at minst 26 personer i alt er drept i kampene.

– Mange mennesker måtte flykte fra boligområdene sine på grunn av bombekasterangrep, sier SOHRs direktør Rami Abdel Rahman til AFP.

Raqa by ligger strategisk til nær Syrias nordlige grense til Tyrkia. Tusener av flyktninger skal ha søkt tilflukt der etter å ha rømt fra andre deler av Syria.

Ifølge Rami Abdel Rahman er Raqa blitt hjem for 800.000 interne flyktninger.

– Irak støtter Assad

Den irakiske regjeringshæren har støttet syriske regjeringssoldater i kamp med opprørere nær grensen mellom de to landene, melder nettsiden All4Syria lørdag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Øyenvitner sier til nettstedet at irakiske skarpskyttere skjøt på opprørerne mens kampene pågikk, og irakerne skal også ha skutt med bombekastergranater. Syriske regjeringssoldater skal ha søkt tilflukt på Iraks side av grensen. Det blir ikke sagt når dette skal ha skjedd.

Les også: Avviser Assads «fredsplan»

I Aleppo i nord, Syrias største by, tok regjeringshæren tilbake kontrollen over en vei som forbinder den sentrale Hama-provinsen med den internasjonale flyplassen i Aleppo.

Dette vil gjøre det mulig for regimet å sende forsterkninger til Aleppo, noe som har vært vanskelig de siste månedene.

– Vil få slutt på volden

USAs president Barack Obama snakket fredag kveld med sin russiske kollega Vladimir Putin på telefon.

USA og Russland står på hver sin side i Syria-konflikten. Begge land ønsker en slutt på volden, men Russland vil ikke presse på for å få Assad til å trekke seg. Washington krever på sin side Assads avgang.

– De er enige om å framskynde en politisk overgang for å få slutt på volden i Syria så raskt som mulig, opplyser Det hvite hus.

Les også: Slakter Assads «fredsplan»

Obama og Putin understreker også viktigheten av at utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov «fortsetter sitt engasjement» når det gjelder Syria.

Kerry og Lavrov hadde tidligere i uka et møte i Berlin, der de diskuterte Syria uten at det kom noe nytt ut av det.

Alt om konflikten i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden