Norge fratatt lagsølvet

Anders Bardal var Norges bestemann, og nest best av alle hopperne i VMs lagkonkurranse. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Anders Bardal var Norges bestemann, og nest best av alle hopperne i VMs lagkonkurranse. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

En feil i utregningen av poengsummene gjorde at de norske hopperne mistet sølvmedaljene og ble flyttet ned 4.-plass i VMs lagkonkurranse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To strålende hopp av Anders Bardal (128,5 og 129) et iskaldt sistesvev av Anders Jacobsen (131,5 meter) så først ut til å sikre norsk sølv bak Østerrike. Få minutter etter at Norge jublet for annenplass, kom beskjeden om at Tyskland og Polen ble flyttet opp og forbi Norge på resultatlistene. Årsaken skal ha vært at poengene ikke ble riktig regnet sammen da Norge flyttet bommen før Bardals sistehopp. Dermed ble Norge plutselig stående igjen som nummer fire.

Les også: Bjørgens stolte gulltårer

– Det er åpenbart gjort en regnefeil. Det er fryktelig trist at gutta først skal juble for sølv, for deretter å få vite at et annet lag skal ha medaljen. Sånn kan vi ikke ha det. Dersom det er riktig at Tyskland skal ha sølvet, respekterer jeg det, men hoppsporten har et problem hvis slikt skjer etter et renn i VM, sa sportssjef Clas Brede Bråthen til NTB.

Bardal hoppet som Norges tredjemann, og med 128,5 meter fikk han svært mye ut av førstesvevet i noe vanskelige vindforhold. Verdensmesteren fra liten bakke økte også med en halvmeter i annethoppet sitt. Den minst rutinerte på Norges lag, Andreas Stjernen, gjorde sakene sine bra med hopp på 125,5 og 125 meter. Verre var det med Tom Hilde. Asker-hopperen skuffet noe med 122 og 118 meter. Han har slitt med en skade i foten de siste dagene, men hevdet den er leget nå.

Les også: Suverene Bjørgen tok gull igjen

Hoppene til Bardal tok tilsynelatende Norge forbi Tyskland i begge omgangene. Østerrikes Thomas Morgenstern svarte Bardal i finaleomgangen og landet på 129,5 meter. Morgenstern så ut til å pådra seg en kneskade i landingen, men tok seg over fallgrensen uten problemer. Med 16,2 poeng ledelse før den siste gruppen hadde Gregor Schlierenzauer ingen vanskeligheter med å sikre gull til østerrikerne, landets første i VM i Val di Fiemme.

Den største helten for gullaget ble likevel Manuel Fettner. Han mistet en ski etter landingen på 128 meter i sitt annethopp. På nærmest mirakuløst vis reddet han seg over fallgrensen på én ski. Alle i Predazzo lurte på hvordan det var mulig.

– Ikke spør meg om det. Jeg vet ikke, og jeg vet ikke om jeg ville klart det igjen, sa Manuel Fettner, som virket like overrasket som de fleste andre over bragden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden