10.000 har tilgang til norske topphemmeligheter

Rundt 10.000 personer har klarering som gir tilgang til informasjon om Norges største hemmeligheter, ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år får rundt 2.000 personer sikkerhetsklarering. Klareringen gjelder for fem år av gangen, noe som betyr at omtrent 10.000 mennesker til enhver tid er klarert for å jobbe med topphemmelig informasjon, viser tall som Aftenposten har innhente fra NSM.

Mange av de klarerte er ansatt i hemmelige tjenester som foruten NSM selv består av Politiets sikkerhetstjeneste og Etterretningstjenesten. I tillegg består listen av ledere og personell i Forsvaret og politiet for øvrig, samt flere toppolitikere, diplomater, enkelte soldater i førstegangstjeneste, militære forskere, og eksterne leverandører av topphemmelig utstyr og systemer.

NSM mener det høye antallet klarerte personer ikke er problematisk.

– Nei, egentlig ikke. I henhold til regelverket skal tilgang til gradert informasjon kun gis når det er tjenstlig behov for det. For det andre skal man gjennom en autorisasjonsprosess. Antall sikkerhetsklarerte personer i seg selv skal derfor ikke ha noen betydning. Men det er selvfølgelig uheldig dersom flere enn nødvendig sikkerhetsklareres, da det har en økonomisk kostnad og utgjør en personlig belastning for den enkelte, sier Carsten Rapp, avdelingsdirektør for sikkerhetsstyring.

Totalt er cirka 127.000 personer sikkerhetsklarert, fordelt på tre nivåer. 10.000 er klarert for toppnivået «strengt hemmelig», over 100.000 er klarert for nivå «hemmelig», og resten for nivå «konfidensielt».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden