Støre vil gjøre heroinrøyking lovlig

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil gjøre det lovlig å røyke heroin. Foto: NTB scanpix.
Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil gjøre det lovlig å røyke heroin. Foto: NTB scanpix.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til gatemagasinet Erlik at han vil avkriminalisere heroinrøyking for å få narkomane til å bytte ut sprøytene med røyk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ett av temaene jeg har forholdt meg til er røyking av heroin. Det har jeg tenkt å si ja til, og det får jeg regjeringen med på, sier Støre i et intervju med gatemagasinet Erlik.

Målet hans er å redusere antall overdosedødsfall blant sprøytenarkomane. Hvis han får det som han vil, og dersom utredninger og høringer går i hans favør, kan det bety at det fra neste år blir mulig for heroinbrukere å røyke stoffet lovlig, skriver Dagsavisen.

– Tallene på overdosedødsfall er for høye, og jeg vil si at det er en skam for Norge. Hvordan rusavhengige tar sin rus, er et viktig tiltak mot overdose. Min holdning er at vi bør åpne for at folk kan røyke heroin. Sprøytebruk er verre og farligere, sier Støre til Dagsavisen.


Les også: Heroinavhengighet kan høre fortiden til

294 dødsfall

Han understreker at dette er et tiltak rettet mot de tyngste rusmisbrukerne og argumenterer med at færre sprøyter også vil bety færre smittetilfeller av hepatitt C og hiv.

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) finnes det over 10.000 sprøytenarkomane i Norge, de fleste av dem heroinbrukere.

I 2011 døde 294 narkomane av overdose.

Fredag morgen skrev Støre følgende meldinger på Twitter:

«For å få ned overdosedødsfall: Foreslår lovendring som gjør det mulig å røyke heroin i sprøyterom. Bidra til færre overdoser, mindre smitte.»

«Og for å presisere: Dette er ikke legalisering av heroin men forslag om avkriminalisering av røyking av heroin i sprøyterom.»

Ikke på resept

På spørsmål om hvordan brukerne kan røyke heroin lovlig, svarer Støre at dette blir kommunenes hovedansvar. Støre foreslår at det på sprøyterom, røykerom eller andre avtalte områder kan legges til rette for røyking i lovlige former.

Men han går ikke så langt som Stoltenberg-utvalgets forslag fra 2010. Da foreslo Thorvald Stoltenberg at leger skal kunne skrive ut heroin til de tyngste misbrukerne. I Sveits, Nederland, Danmark, Spania, Storbritannia og Canada blir det gjort slik i dag.

Les også: Kan ha funnet kur for alkoholisme

Les også: Kan ha funnet kur for alkoholisme

Les også: Kan ha funnet kur for alkoholisme

Heroin på blå resept har også blitt vurdert tidligere, da Støres forgjenger Bjarne Håkon Hanssen (Ap) var på studietur i Sveits for å se på hvordan en slik ordning fungerer.

Venstre jublet over en slik mulighet, mens Høyre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet var skeptiske.

Rusmelding

Regjeringen skal 7. mars vedta den første rusmeldingen på sju år. Støre avviser at heroinassistert behandling blir en del av denne meldingen.

– Nei, jeg er ikke der. Jeg hører fra noen brukere og enkelte i førstelinjetjenesten at å gjøre heroin til medisinsk behandling er veien å gå, men jeg har ingen signaler om at regjeringen endrer politikken sin. Det vi gjør med røyking er likevel et uttrykk for at vi ikke er dogmatisk eller ideologisk bundet, sier Støre.

– Banebrytende

Foreningen for human narkotikapolitikk jubler over Støres liberalisering.

– Støres legalisering er banebrytende og kommer til å redde mange fra overdose. Dette er kontroversielt av helseministeren, for det er helt nytt at statlige myndigheter bryr seg med dette, sier foreningens leder Arild Knutsen.

Han håper at utviklingen går samme vei som Storbritannia, hvor legalisering har ført til at 30 prosent av heroinbrukerne har endret bruksmønster.

– Å gå fra sprøyte til røyking er nesten som å gå fra en langt framskreden aids-sykdom til en komplisert diabetes. Det skal veldig godt gjøres å røyke på seg en overdose, og det er mye lettere å slutte med heroin når du røyker, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden