Sør-Afrika: I sjokk etter brutal politiaksjon

Sørafrikansk politi skal angivelig ha lenket en drosjesjåfør fast til en bil før de dro ham gjennom gatene. Han døde senere av skadene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den brutale pågripelsen er fanget på video (se over) og lagt ut på Internett, noe som har opprørt det sørafrikanske folket, melder BBC.

En tilfeldig tilskuer som bevitnet det hele, fanget pågripelsen med sitt mobilkamera. Selv politietterforskerne ble sjokkerte over hva de fikk se.

Ifølge lokale medier skal politiet ha pågrepet en 27 år gammel mann fra Mosambik som jobbet som taxisjåfør, med anklager mot at han skal ha parkert bilen sin ulovlig i townshipen Daveyton, øst for Johannesburg.

Les også: Politimann i New York ble helt etter skokjøp

Videoen avslører at en stor mengde uniformerte politimenn bandt ham fast til en varebil, før han ble dratt etter bilen da den ble kjørt bort. Mannen døde senere av skadene han pådro seg under den brutale behandlingen.

Den sørafrikanske versjonen av politiets spesialenhet (for etterforskning av politisaker) er rystet over hva de har observert, men kritiserer samtidig publikum som var til stede uten å gripe inn.

– Et land i trist forfatning

– Det faktum at publikum som så på ikke gjorde noe for å gripe inn, samt at noen attpåtil syntes å være i jubelrus over det de bevitnet, viser at landet vårt er i en trist forfatning, sier talsmann for spesialenheten, Moses Dlamini, ifølge AFP.

– Vi etterforsker en hendelse der en mann døde, angivelig mens han var i politiets varetekt. Vi er sjokkert over opptakene som er publisert. Omstendighetene rundt hans død er fortsatt påstander, men vi skal jobbe hardt for å finne ut hva som egentlig har skjedd.

Les også: Antifascister skal ha blitt torturert av politiet

Opposisjonspartiet Democratic Alliance party (DA) krever nå at tjenestemennene som var involvert i hendelsen blir suspendert, og vil ha en grundig granskning av det som har skjedd.

– Det faktum at det var politiet som tok initiativet i dette tilfellet, viser at vi ikke kan stole på at politietaten selv følger loven, sa parlamentariker Kate Lorimer i en kommentar etter at nyheten var kjent, ifølge AFP.

Uvisst om de er suspendert

Politiet vil imidlertid ikke bekrefte om de involverte tjenestemennene faktisk har blitt suspendert.

– Vi har bare myndighet til å undersøke saken, og kan derfra kun anbefale suspensjon, sier Moses Dlamini til AFP.

Les også: Politimann etterforskes etter YouTube-avsløring

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International reagerer også kraftig på det som har kommet frem gjennom videoopptaket, og sier i en uttalelse at denne episoden føyer seg inn i en rekke hendelser i et urovekkende mønster over politibrutalitet i Sør-Afrika.

Så sent som i august i fjor var sørafrikansk politi i internasjonalt søkelys for sine brutale metoder da de skjøt ned og drepte 34 streikende gruvearbeidere ved en platinagruve i North West-provinsen av landet.

Les også: Her tråkker politiet på arrestanten

Også Sør-Afrikas politidirektør Riah Phyega har gått ut i media og fordømt hendelsen.