Frikjent i milliardskattesak

En nordmann som var tiltalt for å ha hjulpet amerikanere med å unndra over 13 milliarder kroner i skatt, er frifunnet i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er vi uenig i. Vi tok ut tiltale fordi vi mente det var tilstrekkelige bevis til å holde i en norsk rett, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.

Saken i Oslo tingrett startet i slutten av oktober i fjor. Onsdag kom dommen som frifinner mannen for straff og for inndragning av 26 millioner kroner som Økokrim mente han hadde hatt i fortjeneste.

Den 61 år gamle mannen var tiltalt for hvitvasking, grovt heleri og sikring av utbytte fra straffbare handlinger. Mannen var finansrådgiver da han i årene 1998-2006 hjalp amerikanske skatteytere med å unndra 13,3 milliarder kroner i skatt, mener påtalemyndigheten.

– Det er for tidlig å si om påtalemyndigheten vil anke denne frifinnelsen, sier Nordeng NTB.

Erkjente skyld

Tre ulike skattepakker har stått sentralt i rettssaken. Pakkene var utformet av det amerikanske revisorselskapet KPMG i samarbeid med toppjurister i New York. 61-åringen skal ha organisert 25 norske stråmenn som skrev under på at de eide selskaper i skatteparadiset Cayman Island. Selskapene skal deretter ha blitt brukt til å oppnå urettmessige skattefordeler for amerikanere.

61-åringen nektet straffskyld da saken startet og mente skattepakkene var vurdert til å være fult lovlige da transaksjonene fant sted.

I USA endte historien med at KPMG og Deutsche Bank ble dømt til å betale til sammen 1 milliard dollar i bot og straffeskatt. I tillegg til pengestraff har KPMG også inngått en omfattende avtale med påtalemyndigheten som i detalj regulerer selskapets atferd for å hindre gjentakelse av skattesaken.

Dommene kom imidlertid gjennom tilståelsessaker hvor selskapene godtok skyld og vedtok straffereaksjonene de ble ilagt. Betingelsene rundt disse dommene ble for usikkert for Oslo tingrett.

– Tingretten har konkludert med at dommene i USA ikke kan brukes som bevis i en norsk rettssal fordi den ikke finner prosessen betryggende nok til at det kan legges til grunn i en norsk dom, sier Nordeng.

Ikke vurdert

Han forklarer at tingretten vil ha straffedommer basert på full saksgjennomgang og med en jury som har avsagt dommen, men at det ikke er gjennomført i denne saken.

– Tingretten anerkjenner tydeligvis ikke amerikanernes måte å gjøre dette på, sier førstestatsadvokaten.

På grunn av holdningen til den amerikanske rettsprosessen ble ikke spørsmålet om 61-åringen har gjort seg skyldig i å ha unndratt 26 millioner kroner vurdert av retten.