– Her serverer vi ikke japanere eller hunder

«Her tar vi ikke imot japanere, filippinere, vietnamesere og hunder», heter det på skiltet til restauranten Bejing Snacks i den kinesiske hovedstaden. Foto: Scanpix/AFP.
«Her tar vi ikke imot japanere, filippinere, vietnamesere og hunder», heter det på skiltet til restauranten Bejing Snacks i den kinesiske hovedstaden. Foto: Scanpix/AFP.

En restaurant i Beijing nekter å servere borgere fra land som er innblandet i territorialdisputter med Kina – og hunder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Her tar vi ikke imot japanere, filippinere, vietnamesere og hunder» heter det på et skilt utenfor restauranten Beijing Snacks nær Den forbudte by, en populær turistdestinasjon.


Skiltet har ført til raseri på internett, og fotografier med det kontroversielle skiltet går som ild i tørt gress på vietnamesiskspråklige forum. Også filippinske aviser ga bred dekning av restauranten onsdag, melder AFP.

Vietnams statlige avis Tuoi Tre trykket en artikkel der det het at skiltet hadde «ført til raseri på internett». Avisen hevder mange vietnamesere føler at dette er nok et eksempel på «ekstrem kinesisk nasjonalisme som fortjener å bli fordømt».

«Det er ikke patriotisme, det er idiotisk ekstremisme» skriver Sy Van på vietnamesisk i en kommentar under artikkelen, som ble publisert på avisens hjemmeside.

Skiltet fremprovoserte titusener av poster på vietnamesiske sosiale medier og i kommentarfeltet til ulike nettaviser.

Les også: Hemmelig møte om øyer mellom Japan og Kina

– Ren rasisme

Filippinere reagerte med en blanding av raseri og humor. «Ren rasisme ved Beijingrestaurant» skrev journalisten Veronica Pedrosa i en twittermelding som ble delt av mange.

Facebookbrukeren Rey Garcia brukte en kommentartråd på en nettavis til å svare: «Hvem bryr seg, de lager mat av alt, fra fostre til fingernegler».

Vietnam og Filippinene ligger i en langvarig territorialstrid med Kina om øyer i Sørkinahavet. Kina og Japan har en annen strid om øyer i Østkinahavet.

Talsmann for det filippinske utenriksdepartementet, Raul Hernandez, uttalte onsdag til journalister i Manila at restaurantskiltet kun var «et privat syn» på konflikten.

Les også: Disse øyene kan det bli krig over

– Mitt eget verk

Fotografiene ble opprinnelig postet på Facebook. Ordene på skiltet minner om Kina i kolonitiden, da britiskeide etablissementer forbød kinesere adgang.

Et skilt der det skal ha stått «Hunder og kinesere har ingen adgang» ble del av kommunistisk propaganda etter at det skal ha hengt utenfor en park i Shanghai da vestlige stormakter kontrollerte deler av Kina.

Det har blitt en del av kinesisk folklore og dukket opp i Bruce Lee-filmen «Fists of Fury» fra 1972 – men mange historikere mener det aldri har eksistert et slikt skilt.

Det kontroversielle skiltet i Beijing hang fremdeles oppe onsdag, ifølge restauranteieren som kun ville oppgi etternavnet Wang.

– Ingen myndigheter har kontaktet meg om det. Dette er mitt eget verk, sier Wang til AFP.

Personvernpolicy